Vine

32 vine

Portugal/Portvin/Andresen
Andresen 10 Years Old White
Andresen 10 Years Old White

En specialitet og definerende for kategorien, fremstillet med udgangspunkt i de ”hvide” Douro-druer Malvasia Fina, Côdega, Rabigato og Arinto.

J.H. Andresen var det første hus, som lancerede 10 Years Old White og er såvel både pionér og referencemærke for kvalitetsniveauet i kategorien af lagrede hvide portvine.

Her giftes ældre og yngre fadlagrede vine indbyrdes og gennemsnittet i blenden er omtrentligt 10 år, hvorfor den ravgyldne farve er resultatet af den naturlige, oxidative lagring på gamle fade i 550-600 liters klassen.

Duften er kompleks med indslag af sødmefuld tørret frugt, især abrikos og en snert af sultana-rosiner, mens smagen er krydret og balancerer modenhed med delikat friskhed, honning, bitter appelsinskal, kvæde og balanceret syre, som holder sødmen i skak.

Nydes let afkølet alene eller til créme brûlée, tørret frugt eller som aperitif.

Teoretisk holdbar i flere uger efter åbning…….

 

91 points, Wine Enthusiast

17/20 Revista de Vinhos

16,5 / 20 "PORTVIN"  Henrik Oldenburg 2016

Portugal/Portvin/Andresen
Andresen 20 Years Old Tawny "Royal Choice"
Andresen 20 Years Old Tawny "Royal Choice"

Det portugisiskejede lille portvinshus J.H. Andresen har i deres 20 Years Tawny sammenstukket nogle af deres gamle fade med lidt yngre så de har frembragt en klassisk 20 YO Tawny i aldersudtryk. Vinene har været lagret på ganske små 600 liters egetræsfade og har opnået en lækker ældet stil med en orange ravfarve. Frugt og tanniner fra den barske råvin er oxideret til en harmonisk og afrundet skøn vin, hvor aromaer af puddersukker og nødder spiller op mod de underliggende citrusnoter, hvilket giver vinen et kompleks, koncentreret og imponerende udtryk.

Kan nydes for sig selv eller med desserter, hvor nødder eller karamel spiller en fremtrædende rolle. Ligeledes er skimmeloste også fantastiske ledsagere, hvis ikke vinen bare skal ydes som den er uden forstyrrende elementer.

Andresen 20 års leveres i flot metal gaverør.

Server hellere kold end varm i gode vinglas.

91 POINTS: DECANTER Magazine, December 2017 i kategorien "Top Christmas Port Recommendations"

"Andresen Pink-tinged, brick red hue with a tawny rim. Gentle, savoury-nutty aromas, then a palate that is soft and sweet with just a hint of peppery tannins. Long and silky on the finish".

18/20 "PORTVIN" Henrik Oldenburg 2016

Vinhulen skriver: 94 point; "Brun-orange farve. Særdeles fyldig og kompleks duft med nuancer af sød kage og marcipan. Smagen er karakterfuld og med stor krop af sødmefyldt abrikos, makroner og krydderier. Supertawny til kagedesserter nødder og som tophyggevin."

Portugal/Portvin/Andresen
Andresen 20 Years Old White
Andresen 20 Years Old White

Ved første øjekast ligner denne lagrede 20 Years Old en Tawny-type men de grønne reflekser afslører alligevel, at glasset rummer en gammel lagret hvid port, idet vinens oprindelige farve, duft og smag forvandles over tid. I blendet indgår vine med næsten 40 år på bagen og ikke overraskende tilfører de vinen en utrolig dybde.

Og ja; igen spiller tiden hovedrollen, hvor farven antager dyb orange mahogni, duften og smagen tydeligt forvandlet fra primær frugt til tørret abrikos, vaniljekorn, akaciehonning og balanceret af rensende syre og en snert apoteks-duft…..alt sammen blidt og ikke sukret og uden garvede elementer da råfrugten er baseret alene fra de grønne druer, Côdega, Malvasia Fina, Rabigato og Arinto.

Nydes af store hvidvinsglas, afkølet som ren meditation eller hvor en Sauternes kunne være valgt.

Blender: Àlvaro Van Zeller

92 points Robert Parker.com

"The NV 20 Year Old White Port was bottled in 2016 with 103 grams per liter of residual sugar. It is a blend of 40% Côdega, 25% Malvasia Fina, 20% Rabigato and 15% Arinto. Almost like a tawny in richness, this is lovely, balanced, surprisingly dry-ish and lingering on the finish. Understated, but showing complex flavors, it is pretty delicious as well as intriguing."

TWA#227, October 2016

17,5 / 20 "PORTVIN" Henrik Oldenburg 2016

Portugal/Portvin/Andresen
Andresen 40 Years Old White
Andresen 40 Years Old White

Ved første øjekast ligner denne lagrede 40 Years Old en Tawny, men de grønne og orange reflekser afslører, at glasset rummer en gammel lagret hvid port, idet vinens oprindelige farve, duft og smag forvandles over tid; og ja, igen spiller tiden hovedrollen – adelsmærket og signaturen for J.H. Andresen´s lagrede vine.

Farven antager dyb orange mahogni, duften og smagen tydeligt forvandlet fra primær frugt til dyster, tørret frugt og cedertræ, koncentrerede aromaer og lag på lag af akaciehonning, nektar og hasselnød, alt sammen frelst af balanceret rensende syre, trods alderen ufattelig frisk og vægtløs med en næsten uendelig eftersmag. Druetyperne og de tilknyttede drueleverandører hører fortiden til; som Carlos Flores afslører, er de ældste vine i blendet fra 1950´ernes Salazar og et Portugal, som er hastigt forandret fra dengang.

Nyd historien i mundrette slurke af store hvidvinsglas, afkølet som ren meditations-vin eller hvor en god Sauternes kunne være valgt.

Blender: Àlvaro Van Zeller

Gold Medal – Concours Mondial de Bruxelles

17/20 "PORTVIN" Henrik Oldenburg 2016

Portugal/Portvin/Andresen
Andresen Colheita 1980 Special Selection
Andresen Colheita 1980 Special Selection

Efter 38 års (!) tålmodig lagring, følger denne årgangs-tawny Andresen´s sympatiske filosofi ved at vente længere end andre huse med at tappe tidligt for at få penge i kassen. Af samme grund har Andresen et intakt lager af gamle colheitas, som rækker helt tilbage til årgang 1900 og i det hele taget hviler der en tidløs, ja næsten zen-agtig stemning overalt i Andresen´s temmelig store kældre i Gaia.

De 37 års tornerose-søvn har sat sig dybe spor og som konsekvens af den langsomme oxidative lagring, transformeres vinens karakter fuldstændigt og her forædles, forfines. Mens fylde, frugten og tanninerne tæmmes forstærkes duften og bouquet til gengæld tifold.

Farvens er glansfuld og har udviklet det, som på portugisisk kaldes ”Coloracão Atojolada”, den karakteriske gyldne teglstensfarve med grønne reflekser. Her er lag på lag af kandiseret abrikos, kumquat, citrus og flygtige oxidative aromaer med fad, sødmefuld, jod, fernis og røg med sprælsk syrebid i finalen, som elegant svæver i næsten vægtløs tilstand.

Nyd vinen alene ved et godt stykke under 16 grader i et godt hvidvinsglas, evt. akkompagneret af hassel- og valnødder, hårde oste af manchego-typen, mandel-tærte, æbletærte med makroner, et stykke marcipan, ”crème cholesterol” – eller andre af vinterhalvårets desserter.

Druetyper: Field blends af de klassiske blå druer fra Douro Superior

Blender: Àlvaro Van Zeller

93 points Portvin.nu

16 /20 Oldenburg

95 points Wine & Spirits Magazine + på listen over ’Year’s Best Port’

Portugal/Portvin/Andresen
Andresen Colheita 1982 Special Selection
Andresen Colheita 1982 Special Selection

J.H. Andresen Colheita 1982 Special Selection – tappet efteråret 2017.

Efter 36 års (!) tålmodig lagring, følger denne årgangs-tawny Andresen´s sympatiske filosofi ved at vente længere end andre huse med at tappe tidligt for at få penge i kassen. Af samme grund har Andresen et intakt lager af gamle colheitas, som rækker helt tilbage til årgang 1900 og i det hele taget hviler der en tidløs, ja næsten zen-agtig stemning overalt i Andresen´s temmelig store kældre i Gaia.

I glasset og i vinens orange-karamel-farve afsløres vinens høje alder….hvorfor frugten og fyldigheden har forladt scenen og duften til gengæld taget på i vægt. Her er lag på lag af kandiseret abrikos, kumquat, citrus og flygtige oxidative aromaer med fad, sødmefuld, jod og røg med sprælsk syrebid i finalen, som svæver videre i vægtløshed.

Nyd vinen alene ved et godt stykke under 16 grader til hassel- og valnødder, hårde oste af manchego-typen, mandel-tærter, æbletærter med makroner, ”creme cholesterol” – eller andre af vinterhalvårets desserter.

Druetyper: Field blends af de klassiske blå druer fra Douro Superior

Blender: Àlvaro Van Zeller

93 points Portvin.nu

16,5/20 Oldenburg

Gold – International Wine Challenge

Portugal/Portvin/Andresen
Andresen Colheita 1991 Special Selection
Andresen Colheita 1991 Special Selection

J.H. Andresen Colheita 1991 Special Selection – tappet efteråret 2017.

Efter 27 års tålmodig lagring, følger denne årgangs-tawny Andresen´s sympatiske filosofi ved at vente længere end andre huse med at tappe tidligt for at få penge i kassen. Af samme grund har Andresen et intakt lager af gamle colheitas, som rækker helt tilbage til årgang 1900 og i det hele taget hviler der en tidløs, ja næsten zen-agtig stemning overalt i Andresen´s temmelig store kældre i Gaia.

I glasset og i farven opleves naturligvis den relative modenhed, hvor frugten og farven tydeligvis er trådt i baggrunden til fordel for topasgrønne reflekser og kandiserede tørrede frugt-noter, citrus og flygtige aromaer med velintegreret fad, sødmefuld og røget med spil-levende og sprælsk syrebid i den ultralange finale, som svæver videre i vægtløshed.

Nyd vinen alene ved et stykke under 16 grader til hassel- og valnødder, mandel-tærter, æbletærter med makroner, rustik ”Creme Cholesterol” i portugisisk stil- eller til andre af vinterhalvårets eksesser.

Druetyper: Field blends af de klassiske blå druer fra Douro Superior

Blender: Àlvaro Van Zeller

93 points Portvin.nu

17,5/20 Oldenburg "PORTVIN" 2016

Portugal/Rosé/Casal de Ventozela
Casal de Ventozela "Espadeiro" Rosé Vinho Verde
Casal de Ventozela "Espadeiro" Rosé Vinho Verde

Casal de Ventozela - er en mindre familieejet kvalitetsproducent, som siden 2008 med succes har fremstillet en stribe personlige vine i sub-regionen Vale do Ave i Minho-regionen, nord for Porto. Inden etableringen af egen vinifikation- og tappelinje solgte familien vin i bulk til større huse og aftappere.

Familien råder over ca. 27 ha vinmarker og har desuden langtidslejet yderligere en snes hektar i samme dal, hvor de stedbunde druetyper dyrkes med særlig opmærksomhed på hver enkelt druetypes profil i.f.t. terroir.

I dag er de vigtigste markeder Japan, Tyskland, USA og UK.

Casal de Ventozela Espadeiro 2017 - rosé-vin, fremstillet på Espadeiro-druen, den lokale drue, som normalt giver lette og fine rødvine i Minho og i Galicien, her vinificeret som rosé med masser røde bær i næsen, jordbær, hindbær og frisk, halvtør smagsstil, som holder den fine balance imellem velsmag og banalitet!

Nydes køleskabskold og er udstyret med stelvin screwcap.

Portugal/Hvidvin/Casal de Ventozela
Casal de Ventozela Loureiro - Vinho Verde
Casal de Ventozela Loureiro - Vinho Verde

Casal de Ventozela - er en mindre familieejet kvalitetsproducent, som siden 2008 med succes har fremstillet en stribe personlige vine i sub-regionen Vale do Ave i Minho-regionen, nord for Porto. Inden etableringen af egen vinifikation- og tappelinje solgte familien vin i bulk til større huse og aftappere.

Familien råder over ca. 27 ha vinmarker og har desuden langtidslejet yderligere en snes hektar i samme dal, hvor de stedbunde druetyper dyrkes med særlig opmærksomhed på hver enkelt druetypes profil i.f.t. terroir.

I dag er de vigtigste markeder Japan, Tyskland, USA og UK.

Casal de Ventozela "Loureiro" 2017 -, fremstillet af 100 % Loureiro-drue, bedre udvælgelse af druematerialet fra egne marker og mere mineralsk og præcis i frugten, som præges af hvid stenfrugt, fersken, abrikos og citrus-noter i finalen. Igen med let prikkende syre og friskhed i en lang finale.

Nydes køleskabskold - og er bredt anvendelig, hvor en ung Riesling kunne være valgt.

Portugal/Hvidvin/Casal de Ventozela
Casal de Ventozela Vinho Verde - Branco
Casal de Ventozela Vinho Verde - Branco

Casal de Ventozela - er en mindre familieejet kvalitetsproducent, som siden 2008 med succes har fremstillet en stribe personlige vine i sub-regionen Vale do Ave i Minho-regionen, nord for Porto. Inden etableringen af egen vinifikation- og tappelinje solgte familien vin i bulk til større huse og aftappere.

Familien råder over ca. 27 ha vinmarker og har desuden langtidslejet yderligere en snes hektar i samme dal, hvor de stedbunde druetyper dyrkes med særlig opmærksomhed på hver enkelt druetypes profil i.f.t. terroir.

I dag er de vigtigste markeder Japan, Tyskland, USA og UK.

 Casal de Ventozela Branco 2017 Vinho Verde et blend af de velkendte druer fra regionen, Loureiro, Trajadura, Avesso og Azal. Tropisk frugt, citrus & lime i næse og mund, sprød og velsmagende med fin syre, som holder det hele i balance. Letdrikkelig og piv-ren sommervin med den karakteristiske sprødhed og let prikkende profil, som kendetegner Vinho Verde, når det er bedst.

Drikkes ung og gerne køleskabskold.

Leveres med stelvin screwcap,

Portugal/Rødvin/Van Zeller´s
Douro DOC Grande Reserva 2011 "Zom"
Douro DOC Grande Reserva 2011 "Zom"

Topårgangen 2011 fra Àlvaro van Zeller´s sikre hånd er fuldbyrdelsen af en gammel drøm og for alvor at prøve kræfter med kunsten at lave bordvin i topklassen. Druerne er fra gamle plots i det østlige og tørre Douro Superior omkring Santa Comba da Vilarica og Torre de Moncorvo og udgøres af Touriga Nacional og Touriga Franca samt field blends af ukendt druemateriale fra ældgamle stokke i buskform, alle håndhøstet og vinificeret lokalt i Van Zeller-familiens beskedne, men topmoderne vinifikationscenter i Santa Comba da Vilarica.

Vinen er trods sine muskler og relativt høje alkoholindhold på 14,5 % til den elegante side med fine og bløde tanniner, noter af (dyrt) troncais og allier-barriques. Farven er dybrød med begyndende aldringsreflekser, duften præget af moden bærfrugt, lidt kokos og en snert  sødme i finalen, som er lang og vedvarende. Smagsmæssigt en hybrid imellem Ribera del Duero, Bordeaux og med charmen fra Napa.

 I maj 2018 kåret som bedste rødvin fra Douro med på "Festival do Douro Superior"

Portugal//Van Zeller Family Estates & Wines
Maynard´s Colheita 2006 Special Edition "Peacock"
Maynard´s Colheita 2006 Special Edition "Peacock"

Maynard´s Colheita 2006 Special Edition er en længe ventet nyhed, passet og plejet i årevis af Master Blender, Àlvaro van Zeller, som allerede har etableret sig som en af branchens mest respekterede blendere i de seneste 12-15 år og med titlen "winemaker of the year 2016" - og ikke mindst en hyppig gæst til smagninger i Danmark og i USA og UK.

Van Zeller-familien kan mønstre 14 generationer i portvinsbranchen og er formentlig den længst eksisterende, motiverede, engagerede og trods "arven" meget vitale portvinsfamilie siden slutningen af 1600-tallet.

Til denne vin fandt Àlvaro van Zeller et lille parti fade, hvor vinene havde udviklet sig særligt godt over årene. Fra begyndelsen var disse fades skæbne bestemt for Colheita-klassifikationen og dermed allerede registreret hos IVDP, idet reglerne (dengang) betød, at blenderen allerede ved vinens fødsel måtte beslutte om vinen skulle indgå i blends eller som her kunne "stå på egne ben" og derfor nu efter 12 års tålmodig oxidativ lagring på fade skønnes flyvefærdig, færdigudviklet og tappeklar.

Farven er relativ mørk med fedme og "legs", som vidner om høj koncentration og viskositet, grønne reflekser i tawny-farven og en umiskendelig sødmefuld duft af tørrede frugter, dadler og modne figner, stadig med betydelig frugtintensitet, som er signaturen fra Van Zellerne. Smagen er kraftfuld med god struktur, endnu lidt ungdom i rygsækken, pakket med flydende brunsviger, créme brûlée og alligevel med frelsende syre og skøn eftersmag.

Tappet sommeren 2018 - og leveres i gaverør.

www.robertparker.com

90 Points - The 2006 Colheita Tawny Port (Maynard's) is a blend of 35% Touriga Franca, 25% Touriga Nacional, 25% Tinta Roriz, 5% Tinto Cão and 10% Tinta Barroca, bottled in 2018 with 114 grams of sugar and a bar-top cork. A solid young Colheita for a tough year, this is nicely concentrated, fresh and vibrant, with good acidity supporting the dense fruit. How did they do this well in such a poor vintage? Well, said Alvaro van Zeller, they made no ruby-family Ports except an LBV. The best juice went to the Colheita, one of the winery's key claims to fame.

 By Mark Squires in Wine Advocate – July 2018

Økologisk
Portugal/Portvin/Van Zeller´s
Maynard´s Organic Ruby Reserve
Maynard´s Organic Ruby Reserve

Maynard´s-branded har efterhånden opnået ganske stor og fortjent popularitet på det engelske og det danske marked, hvor forholdet imellem pris- og kvalitet har gjort Maynard´s til en vigtig spiller i såvel special-kategorien for tawnies som de mere prestigiøse ruby-typer, såsom Late Bottled Vintage og Vintage Port.

Maynard´s Organic Reserve (Ruby) er en nv-port, sammenstukket af flere årgange og besidder samme tætpakkede mørke frugt som eksempelvis en LBV, men med konsistent højt niveau fra batch til batch uden skelen til fluktuation imellem årgangene. Druerne, hvoraf Touriga Nacional og Touriga Franca udgør majoriteten, er hentet omkring Santa Comba da Vilarica og Saiao i Douro Superior og den anvendte aguardente (økologisk) er indkøbt i Spanien. Der anvendes traditionelle lagares og vinificeres af Àlvaro van Zeller´s team med de nyeste gadgets i hænderne og alligevel meget traditionelt og efterfølgende lagring på store vats i Saiao og Vila Nova de Gaia.

Maynard´s Organic Reserve - er dybrød med mørk og intens frugtighed, mørk kirsch i duften med rund og blød stanglakrids, sort peber og en snert træ, altsammen med god mundlængde og med sødmefulde bløde tanniner.

Perfekt til desserter med is eller til blåskimmeloste, hvor den sorte stenfrugt matcher perfekt - og gerne lidt under 13 grader.

 

Portugal/Portvin/Van Zeller´s
Maynard´s Pink Port
Maynard´s Pink Port

Da den britiske Marks and Spencer´s indkøbschef, Sue Daniels i 2008 "overbeviste" deres private-label-portvinsleverandør, Croft, om at opfinde en ung - og derfor ikke-lagret rosé-portvin, rystede de fleste på hovedet, ikke mindst i det stærkt traditionsbundne portvinsbroderskab, som dengang endnu ikke var ramt af finanskrisens kølleslag og hvor mange portvinshuse endnu var familie-ejede og familiedrevne patriarkater af den gamle skole.....

Pink Ports succes i målgruppen "yngre kvinder og metroseksuelle mænd" sendte chok-bølger igennem salgsstatistikkerne og lørdagsfrokosterne i The Factory House i Porto. 

Med flere års forsinkelse forsøgte andre huse sig med Pink Port og derfor med vekslende succes; sidenhen opgav selv større producenter ævred og indstillede skydningen ud i den svære kunst at lave velsmagende rosé-portvin, da sjusket vinificering og forkert valg af druematerialet hurtigt forvandler en frisk og spændstig rosé-port til en oxideret skuffelse.....og først og fremmest skal man selv begive sig ud i Douro-dalen fra Vila Nova de Gaia´s comfort zone, hvilket er sværere end man skulle tro.

Van Zeller-familien´s dynamiske virketrang har omvendt resulteret i en stadig voksende produktion af Pink Port, baseret på den aromatisk stabile og ikke let oxiderende Touriga Nacional-drue, som er den vigtigske komponent, bistået af Àlvaro van Zellers moderne vinifikationsudstyr og masser af rustfrit stål.....

Maynard´s Pink Port - er en herlig frugtbombe, struttende af friske røde hindbær, jordbær og rød melon-frugt, ukompliceret ja, men velsmagende.

Nydes fra hvidvinsglas med knust is, evt tilsat lidt Dolin Dry Vermouth og et skvæt Diablada Pisco.

50 cl. Restsukkerindhold: 109 g / liter

Drikkeklar og vinder ikke ved flaskelagring.

Portugal/Portvin/Palmer
Palmer 20 Years Old Tawny
Palmer 20 Years Old Tawny

Denne brunorange 20 års Tawny er et resultat af blendede portvine fra kældermesterens fade, der tilsammen giver denne intense og lækre fløjlsbløde 20 års Tawny.

Man bemærker straks, at kompositionen samles til en lækker feminin vin med meget balancerede, lækre og mørke farinnoter i front.

Bagved klassiske krydrede toner med citrus i syren. Meget velkomponeret.

Varer ved længe i munden og er fantastisk til de fleste desserter, hvis man vil kræse lidt ekstra for gæsterne.

 

Vinhulen giver 93 point og skriver: Orangebrun. Duften bærer flot alder med parfume, nødder, tørret abrikos, lakrids og mørkt duftspektre. En note af malt og marcipan støder til sammen med træ. Smagen har en fin indledende sødme efterfulgt af træ, røg, tørret abrikos, kaffe, nødder og brun farin i fed og tæt smag med stor harmoni og en frugtsyre, der kan danne modvægt til fedmen med et touch af metal i spids. Utroligt harmonisk med smag, der kører lag på lag frem af frugt og friskhed, selv om alderen tydeligt skinner igennem og giver noget krop og kompleksitet til friskheden. Klassisk for typen – men vinder lidt ekstra på harmoni, tæthed og harmoni med en spids af alkohol i finish. 

Portugal/Portvin/Palmer
Palmer 40 Years Old Tawny
Palmer 40 Years Old Tawny

Kongen af Tawny. Intet mindre. Dette er det højeste niveau.

En ”more than 40 years”. Alt vin i flasken er blendet af fade med minimum 40 års nænsom lagring på ganske små træfade. Dette er det ypperste der fremstilles og man fornemmer straks man hælder vinen op i glasset, at her er der tale om noget ganske særligt.

Aromaerne vælter ud af flasken og op af glasset. Man har et klart indtryk af de ældede nuancer, som ofte har et meget komplekst udtryk af en kæmpe power med mørke farin toner. Rosin, rom, figen, krydderi, frie syrer.

Varer ved nærmest evigt. Ren meditationsvin, som er fantastisk at drikke også uden ledsagelse af mad.

 Vinhulen giver 96 point og skriver: Orange og lys. Helt overraskende frisk og viril af en 40 år gammel tawny. Duften emmer af frisk abrikos, røg, lak/fernis og eksplosion i duften. Virkelig intens og powerful duft. Sekundære duftnuancer af brun farin og cedertræ. Smagen er fed og intens med abrikos, træ, lak/fernis og en eksplosion af tæthed og perfekt modent præg. Fuldharmonisk og ganske let sødmefuld stil, hvor der kommer let skovbund og kaffe midtvejs og ud i spids. Smagen varer længe og intenst uden støj og mislyde. Opvisning i harmoni. 

Portugal/Portvin/Palmer
Palmer Colheita 2004 "Cask 76" Single Harvest Tawny
Palmer Colheita 2004 "Cask 76" Single Harvest Tawny

De fadlagrede portvines svar på en vintage.

Colheita 2004 er overstrålende lækker. Dens ældede farve understøtter for alvor den power, du oplever når vinen folder sig ud af glasset.

Kældermesteren har virkelig tryllet med denne vin. Fylder munden fuldstændigt ud med de lækre ældede nuancer af træ, abrikos og appelsinskal. Uhyre potent og alligevel så velkomponeret at det næsten gør ondt. En stor oplevelse til langt de fleste desserter.

Vinhulen giver 92 points og skriver: Orangebrun. Duften udmærker sig ved at være særdeles frugtet med frisk abrikos med noter af røg, træ, nødder, let parfume og brun farin. Utroligt frugtviril. Smagen er blød og rund med træ/røg, frisk abrikos, hasselnød og store fedme, hvor det røgede går igen helt ud i spids. Harmonisk og tæt vin med lette bitternoter og fokus på det friske. At denne Colheita er fra 2004 er overraskende, da abrikos fortsat er helt frisk og vinen ikke giver udtryk for alder af betydning. Solid, lang smag.

Kanonvin til spotpris – fremragende til prisen. 

 

Portugal/Portvin/Palmer
Palmer Late Bottled Vintage LBV 2013 Unfiltered
Palmer Late Bottled Vintage LBV 2013 Unfiltered

Efter 4 år på meget store fade & vats er vinen kommet på flaske klar til at drikke eller lagre videre efter temperament. En meget mørk og lilla vin, der sitrer for at udtrykke sine mange smagsnoter.

Det er en solbærbombe med underliggende toner af fløde, karamel, rødbede og peber. Vinen er uhyre balanceret og imødekommende på trods af den voldsomme intensitet. En klassisk Late Bottled Vintage af den gamle skole og med ambitioner om mere.... Meget lang og sød finale med koncentration og tørstof nok til at holde dampen oppe på flasken.

Er som skabt til isdesserter eller osteborde med gode faste oste.

Vinhulen giver 91 points og skriver: Violet. Sødmefuld duft med blå blomme, sveske, en note af marcipan, fugtig skovbund, svampe, lakrids og stor varme. Smagen er fed og sødmefuld med flot frugtsyre og noter af lakrids, blomme, ristet kaffe, skovbund og solid fylde og harmoni. Dejlig tæt og viril LBV med lette bitternoter og nogle tanniner i finalen. Finalen rummer en note af jern. Lad den ligge et par år eller drik nu. Drik 2018-2023. 

 

Portugal/Portvin/Palmer
Palmer Vintage 2015
Palmer Vintage 2015

 

Druerne til Palmer Vintage 2015 er hentet fra tre forskellige plots i "Hinterland" : Douro Superior, Rio Torto, Saiao og S. João da Pesqueira og vinificeret seperat i lagares. Efter 2 år på meget store vats blev vinen tappet i sommeren 2017 og klar til at lagre videre på flaske.

Vintagevinen er jo portvinens kongevin. Det er den eneste der skal lagre på flasken og gerne i årtier for de bedste. Denne vin fra Van Zeller brødrene (tidligere ejere af q. do Noval) er den første vintage i deres rejse med dette nye high end brand, ”Palmer”. Da det er den første vintage fra Palmer vil helt sikkert få samlere og aficionados til at efterspørge denne vin, som produceres i små mængder.

Vinen er meget ung. Den er helt sort i farven. Den er så potent med store noter af mørke brombær, stikkelsbær og eukalyptus. Fed og fylder munden helt ud med først bløde og derefter meget fyldige tanniner, som karakteriserer ung vintage. Blød lakrids smyger sig omkring paletten der virkelig giver et udtryk af en vin, der er lagringsvenlig, men også vil kunne gå til forskellige desserter nu og ikke mindst en kraftfuld hovedret!

Vinhulen giver flotte 94 points og skriver: Violet. Let sødmefuld duft med blomme, et pift af parfume, lakrids, sveske, skovbund, svampe og let røg og træ. Smagen er sødmefuld og fed med blå blomme, lakrids, sveske og let skovbund i en harmonisk og tæt smag med træ/røg. Frugtsyren er helt præcis og tanninerne er hyldet solidt ind i den fede smag. Lækker nu men det oplagt, at vinen vil vinde ved lagring gennem de næste årtier. Utroligt cremet og fed smag uden mislyde og lag på lag af potent frugt skyller gennem munden. Flot, flot forhold mellem sødme og frugt her i vinens ungdom, og det lover utroligt godt for fremtiden. 

 

Portugal/Portvin/Palmer
Palmer White Colheita 2007 -
Palmer White Colheita 2007 -

Palmer White 2007 Colheita - Single Harvest Port- er nænsomt lagret mere end 10 år på ganske små egetræsfade. Vinen er fra ét enkelt høstår og fremstår derfor med netop dette høstårs særkende i flasken.

Mosten fra de grønne druer har gennem disse år gennemgået en oxidativ fadlagring, som har intensiveret nuancerne i vinen og givet den en majestætisk gylden farve.

Smagen er sød - og ikke for sød. Den har komplekse noter af  tørrede frugter, hvor især abrikos står stærkest. Den er fed og lækker i munden og pirrer ganen efter mere.

Man fornemmer endvidere, at sarte toner af asiatiske krydderier kommer frem i finalen.

En absolut dejlig repræsentant for de lagrede hvide portvine, som netop nu stormer frem på verdensmarkedet.

Druernes identitet er i lighed med andre field-blends forbundet med en vis usikkerhed, men har afsæt i en lille håndfuld af de kendte Douro-druer, Malvasia, Côdega, Arinto m. fl. og vinen er sourcet fra Van Zeller-familiens mange kontakter i Douro og har siden "travet" gennem fade i den højeste og varmeste del af lodgen i Vila Nova de Gaia inden den blev tappet i april 2018.