Vine

42 vine

Økologisk
italien/Hvidvin/Vale Reale
"Elementi" Trebbiano d'Abruzzo DOC - Biodynamisk dyrket
"Elementi" Trebbiano d'Abruzzo DOC - Biodynamisk dyrket

”Elementi” – er en hvidvin, fremstillet på den uanseelige og ellers aldeles aromafattige Trebbiano-drue, hvis velfortjente dårlige ry især tilskrives  den traumatiske overproduktion af ligegyldige vine fra den frugtbare Po-slette mod nord.

Her er Trebbiano-druen lagt i hænderne på Valle Reale´s dygtige hold af vinmagere, som dyrker behandler mark og gevækster efter antoprosoffen, Rudolf Steiner´s biodynamiske principper med alt fra månekalender til nysgerrig markpleje med kompost i kohorn, homøopatiske- og balanceskabende miksturer – og måske netop derfor er ”Elementi” klasser over, hvad Trebbiano normalt præsterer.

Her gæres hele klaser med naturlig gær, uden kemi, filtrering og i helt i tidens "Zeitgeist" og vinen byder på personlighed, mineralitet og ikke mindst underspillet hvid stenfrugt med balsamisk lanolin og cremet fylde, et strejf træ fra gamle fade og alt sammen smeltet sammen i harmonisk helhed.

Drik nu med god samvittighed til lettere frokost eller fjerkræretter uden for meget krydderi.

 

Demeter-certificeret & økologisk / biodynamisk.

italien/Rødvin/MGM Mondo del Vino spa
Amarone della Valpolicella DOCG 2014 "Sopra Sasso"
Amarone della Valpolicella DOCG 2014 "Sopra Sasso"

Amarone DOCG 2014 Sopra Sasso  - er en moderne fortolkning af klassikeren fra Valpolicella.

Top-kvalitets-Amarone fra MGM Mondo del Vino, lavet med udgangspunkt i Corvina Veronese, Corvinone og Rondinella og en mindre del af andre lokale druetyper, vinificeret af Mondo del Vino´s erfarne vinmagere og lagret på stål og store fade inden tapningen. Druerne hentes fra lokale avlere og gårde omkring San Pietro in Cariano og Fumane og udvælges forud for høsten af Mondo del Vinos ”udsendte medarbejdere”.

Den særlige tørre- og fremstillingsmetode bidrager i høj grad til den robuste og alkoholrige vin, som især kendetegnes af duften og smagen af mørk stenfrugt, især Amarena-kirsch, noter fra fadet, ekstraktrigdom og krydderier samt en del restsødme, som dog balanceres af den høje alkoholprocent på hele 15% vol.

Det er vinen, som især kalder på tungere simreretter, charcuteri og jule/vinterretter, som kræver et tungt modspil.

Kan med fordel iltes inden den nydes og gerne en smule under stuetemperatur.  

italien/Rødvin/MGM Mondo del Vino spa
Asio Otus -Vino Varietale d`Italia - Cabernet-Merlot-Shiraz nv
Asio Otus -Vino Varietale d`Italia - Cabernet-Merlot-Shiraz nv

Asio Otus  - er det latinske navn for "Ugle" og hvordan det relaterer til vinen eller hvorvidt det skærper de kognitive evner må vi overlade til MGM Mondo del Vino´s marketingsafdeling....sidstnævnte kender vi fra kosttilskud og så er vi på gyngende grund.

Asio Otus - er en dybrød, mørk, saftig og velkrydret sag, komponeret af druer fra flere forskellige italienske regioner: Sicilien bidrager med Shiraz (Syrah), Merlot fra Taranto og ca. 60 % Cabernet Sauvignon fra Rubicone. Hvert batch er således "familesammenført" i MGM´s topmoderne kældre i Priocca, 10 km fra Alba i Piemonte, hvor vinen naturligvis er originalaftappet.

Den populære og stort sælgende Asio Otus har vist sig særdeles driftsikker på det amerikanske, canadiske og finske marked med sin bløde og saftige vinstil, et krydret touch af egetræ, blød frugtig blommet frugt og florale noter. En behagelig og smagfuld all-round rødvin med et tæmmet alkoholindhold på 13 % og en ikke alt for tør finish....En vin, som på alle måder slipper godt fra at have et ben i enhver lejr.

 Mundus Vini: Gold

Decanter: Highy Recommended

Økologisk
italien/Rødvin/Vale Reale
Assoluto Montepulciano d'Abruzzo DOC  Biodynamisk dyrket
Assoluto Montepulciano d'Abruzzo DOC Biodynamisk dyrket

”Assoluto” Montepulciano d´Abruzzo DOC  2014 – er en  spændstig og rank rødvin fra den bjergrige trekking/ cykling/ trøffelprovins, Abruzzo, hvor Montepulciano-druen´s rustikke natur afspejler provinsens barske klima, dybe dale, høje bjerge og lokalbefolkningens  gemytlige rusticitet; her er langt til Toscana´s pyntede landbrugs- og vitikultur, flashy modebriller, farvede tandbøjler, Sting med ansigtet i de rette folder og jet-set-smartness.

Her er en verden til forskel: Typemæssigt er vinen langt mere en charmerende hobo end forfinet storbydelikatesse….

Farven er dybviolet, duften krydret af mørke bær, kogt hestesaddel og stenfrugt, ren og er relativt tanninfattig og aldeles uden forstyrrende hårdt toastede sødemidler eller vulgær vanilje/kokos-noter – akkurat som vin blev lavet i en ikke så fjern fortid og ja, frugten dyrket efter Rudolf Steiner´s og Maria Thum´s biodynamiske principper med alt fra månekalender til nysgerrig markpleje med naturlig kompost, homøopatiske- og balanceskabende miksturer og fanfarer fra kohorn!

Drik nu med god samvittighed et lille stykke under stuetemperatur solo eller til rustikke middelhavsretter, ged, lam eller federe salami-antipasti mv.

Demeter-certificeret & økologisk / biodynamisk

italien/Champagne/Mousserende/Toso S.p.a
Asti DOCG "Festoso"
Asti DOCG "Festoso"

Vincenzo Toso var grundlæggeren af Toso i perioden inden 1. Verdenskrig og han var en af pionérerne indenfor kategorien af aromatiske mousserende vine, baseret på druen Moscato Bianco, som vi også kender fra andre kendte regioner som Muscat a Petit Grains.

Siden da har hele Asti-begrebet etableret sig som en betydningsfuld del af den piemontesiske (vin) kultur og bidrager i høj grad til provinsens alsidige vitikultur, spændende fra de knastørre Nebbiolo-baserede vine til de sødmefulde, sprælske, og aromatiske vine.

Italienerne forsømmer ingen lejlighed til at feste og ofte ledsages festen af en sød mousserende Moscato-baseret vin; i dette tilfælde den fineste i Moscato-klassen med strenge krav til udbytte og oprindelse. 

Toso´s  ASTI DOCG "Festoso" er baseret på Moscato Bianco-frugt fra egne vinmarker og frugten afkøles  konsekvent med tøris umiddelbart efter høsten for at bevare Moscato-druens fine og feminine aroma, blomstrende, tropiske frugt og renhed. Den efterfølgende gæring og nedkøling af mosten, sterilfiltrering og til sidst "spumantificazione" efter charmat-metoden, resulterer i en piv-ren og delikat sød spumante, som serveres ved køleskabstemperatur til alt fra Panetone, frisk frugt, kransekage  eller solo. Det relativt lave alkoholindhold balancerer sødmen og friskheden, hvilket er et pejlemærke i Toso´s altid høje kvalitetsniveau.

 

Økologisk
italien/Hvidvin/BUCCI, Azienda Agricola
Az. Agricola Fratelli Bucci - Verdicchio dei Castelli di Jesi  Classico Superiore 2016 DOC
Az. Agricola Fratelli Bucci - Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico Superiore 2016 DOC

Topklasse igen fra Bucci! Personificeret ved Ampelio Bucci og Bucci-familien, anerkendt som en af Marche-regionens bedste vinproducenter og på ejendommen dyrkes foruden vin også oliven, hvede, sukker-roer, solsikker - altsammen 100 % økologisk og dette multikultur-landbrug omkranser ejendommen og dens renaissance-haver.

Cirka 30 hektarer er plantet med vin, hvoraf 2/3 er med Verdicchio under Classico-demarkationen og cirka 5 hektarer med Montepulciano- og Sangiovese under Rosso Piceno-demarkationen.

Bucci Verdicchio dei Castelli di Jesi - er fremstillet af 100 % Verdicchio-druer fra fire plots nær Castelli di Jesi: Villa Bucci, Belluccio, Montefiore og Baldo med en højde på ca. 200- 360 m over havets overflade i fortrinsvis kalkrig jord og med et aldersgennemsnit på 45 år i vinmarkerne.

Druerne høstes i hånden og der bruges "free run" uden mekaniske pumper, hvorefter vinen gæres på stål og derefter tilbringer 4-6 mdr. i store egetræs-vats inden vinen skønnes klar til tapning.

Bucci er intet mindre end en klasse-hvidvin efter Chablis-forbillede, gylden farve og vedholdende duft af mandler og grønne æbler, slank mineralitet uden at fremstå spinkel og med knitrende syrer og alligevel en vis bolstring i munden.

Utallige høje ratings i tidligere årgange og med et lagringspotentiale udover det sædvanlige.

 3 glas Gambero Rosso 2018

Økologisk
italien/Rødvin/BUCCI, Azienda Agricola
Az. Agricola Fratelli- Bucci Rosso Piceno 2014 DOC "Tenuta Pongelli"
Az. Agricola Fratelli- Bucci Rosso Piceno 2014 DOC "Tenuta Pongelli"

Bucci, personificeret ved Ampelio Bucci og Bucci-familien, anerkendt som en af Marche-regionens bedste vinproducenter og på ejendommen dyrkes foruden vin også oliven, hvede, sukker-roer, solsikker - altsammen 100 % økologisk og dette multikultur-landbrug omkranser ejendommen og dens renaissance-haver.

Cirka 30 hektarer er plantet med vin, hvoraf 2/3 er med Verdicchio under Classico-demarkationen og cirka 5 hektarer med Montepulciano- og Sangiovese under Rosso Piceno-demarkationen.

Buccis Verdicchio dei Castelli di Jesi - er fremstillet af 100 % Verdicchio-druer fra fire plots nær Castelli di Jesi: Villa Bucci, Belluccio, Montefiore og Baldo med en højde på ca. 200- 360 m over havets overflade i fortrinsvis kalkrig jord og med et aldersgennemsnit på 45 år i vinmarkerne.

Druerne til Pongelli er høstet fra San Fortunato-marken nær Castello di Jesi, som er opdelt med druetyperne Montepulciano- og Sangiovese-druer  og de bidrager i denne blend med omtrentligt 50 % af hver druetype til et lykkeligt og harmonisk ægteskab.

Stilen er "Old School" i Lungarotti-stil (Umbria) gæring på gamle fade og dernæst med ca. 12 mdrs. lagring på stål, slavonsk og fransk eg ( store botte ) inden den afsluttende flaskelagring på et halvt års tid før frigivelsen.

Dybrød farve med modne reflekser, udviklet bouquet med mørk stenfrugt og modne røde bær, integrerede modne tanniner og stor dybde i frugten, som afsluttes med modne blå blommer og (ikke røget) pibetobak.

Personlig og velsmagende rødvin fra den aldrende vinmager Giorgio Grai, som i mange år har stået for vinifikationen af netop "Pongelli".

italien/Rødvin/Cielo & Terra Vini
Baccolo Rosso Veneto IGT 2017 Appassimento
Baccolo Rosso Veneto IGT 2017 Appassimento

Baccolo Rosso Veneto IGT - er nok et skud på stammen med norditaliens mangfoldighed af vine, fremstillet helt eller delvist efter den historiske "Appassimento-metode" med brug af tørrede druer -  og er hentet fra en af regionens kendte producenter "Cielo & Terra Vini" med vinifikationscenter- og domicil lidt sydvest for  Vicenza midtvejs i mellem Verona og Venezia. Siden 1908 har huset fremstillet forskellige typer af klassiske norditalienske vine, incl. mousserende vine.

Baccolo-serien består indtil videre af blot to vine, hvoraf denne røde er fremstillet som en "50/50-blend"af den velkendte og i norditalien ret så udbredte Merlot-drue sammen med Corvina-druen, som synger hovedpartiet  i Amarone-  og Ripassovinene fra Valpolicella.

Stilen er modsat mange andre overekstraherede eksempler fra regionen både renere og mere frisk med fokus på den primære frugt og i mindre grad uden ambitionen om at være en bulder-basse-kopi af Amarone. Her er plads til både frugt og velsmagende drikkeglæde uden brændende alkohol.

I glasset er farven ung og dybrød med lyse reflekser, duften præget af primært rød og mørk stenfrugt, et karakteristisk Corvina-bid og den frelsende friskhed, vi allerede kender fra eksempelvis vellavet Valpolicella.

Baccolo er den ideelle pasta-skubber og kan anbefales til det meste fra repetoiret af italienske frokost- og aftenklassikere.

Luca Maroni gav 94 point - en høj score, prisklassen in mente.

 

italien/Rødvin/MGM Mondo del Vino spa
Barbera d` Asti DOCG Superiore 2014 Enzo Bartoli
Barbera d` Asti DOCG Superiore 2014 Enzo Bartoli

Projektet Enzo Bartoli med deres Barbera d´Asti Superiore DOCG opstod som det lykkelige barn af det frugtbare samarbejde imellem den svenske importør, Independent Wine Company i Stockholm og den kendte Piemonte-baserede vinproducent, MGM Mondo del Vino med faciliteter i Priocca, få kilometer fra Alba.

Vinene i denne serie er en hyldest  og "homage"til vinbonden Enzo Bartoli, som fødtes i Nizza di Monferrato i 1887 og som siden blev en legende i den lokale vitikultur.

Druerne til denne ualmindelig velskabte rødvin er hentet fra udvalgte drueavlere omkring Priocca, Nizza og Belveglio og er lagret på henholdsvis stål og på fade af varierende størrelse i minimum 12 mdr.

Vinifikationen, lagring og tapningen er varetaget af MGM´s kyndige team i Priocca og resultatet er en fremragende og velskabt Barbera, hvor velsmag og fint integrerede noter af fad understøtter Barbera-druens mørkerøde stenfrugt og livlige friskhed, alt fint afstemt og med et harmonisk helhedsindtryk.

Velsmagende nu - og kan sagtens flaskelagre i 4-6 år.

 

 

italien/Rødvin/MGM Mondo del Vino spa
Barolo DOCG 2013 Enzo Bartoli
Barolo DOCG 2013 Enzo Bartoli

Projektet Enzo Bartoli og  deres meget omtalte og velanmeldte Barolo DOCG opstod som det lykkelige barn af det frugtbare samarbejde imellem den svenske importør, Independent Wine Company i Stockholm og den kendte Piemonte-baserede vinproducent, MGM Mondo del Vino med faciliteter i Priocca, få kilometer fra Alba.

Vinene i denne serie er en hyldest  og "homage"til vinbonden Enzo Bartoli, som fødtes i Nizza Monferrato i 1887 og som siden blev en legende i den lokale vitikultur. 

Enzo Bartoli Barolo DOCG 2013 - balancerer den svære kunst imellem elegance og urkraft, hvor Nebbiolo-druens power tiltager med tiden på flaske.

Druerne hentes fra tilknyttede drueavlere i La Morra og Monforte d´Alba og vinens farve er dyster dybrød med mahogni- og teglstensnuancer, mens bouquet og smag er krydret af moden frugt, kinin, urte-bolsjer, hostesaft og røgede sødmefulde noter og et mildt gummebid i afslutningen; en overmåde kompetent Barolo til en overkommelig pris.

Vinhulen skrev:

Rubinrød og meget lys i tætheden. Duften rummer blomme, røde bær - begge med lille frugtsødme, bolværk, lakrids og krydderi i spids. Smagen er rund og blød med blomme, bolværk, lakrids og fint afstemt frugtsyre og saftig smag. En Barolo uden skarpe kanter og masser af frugtsmag i charmerende stil. Vinen har vintypens dyder men serverer dem på en behagelig og let tilgængelig måde, der giver stor drikkevenlighed allerede. Er du typen, der synes, at Barolo er hård og stram, så er denne udgave langt mere fremkommelig, og årgangens storhed skinner igennem.  Drik 2018-2020. 87 point.

italien/Hvidvin/Empson Wines
Bollini Chardonnay Barricato 40 - Trentino DOC 2016
Bollini Chardonnay Barricato 40 - Trentino DOC 2016

Bollini Chardonnay "Barricato 40" - er hentet fra vinmarker omkring Adige-floden og på stejle skråninger i dalene omkring Friuli og Trento i Norditalien, hvor de relativt varme dyrkningsbetingelser i dagtimerne hurtigt afløses af lave temperaturer i nattetimerne. De varme dagtimer og store temperaturudsving bidrager til et pænt sukkerindhold, mens de lavere nattetemperaturer bidrager positivt til druernes fenoliske modenhed og friskere udtryk med bedre syrebalance. Chardonnay-druen kvitterer for de gunstige betingelser og med den fedterede vinmager Franco Bernabei med i hele processen fra markplejen til den endelige blend, er resultatet også derefter:

40 % af blendet er lagret på nye barriques af Allier, Nevers og Troncais-eg og vinen balancerer således den stringente og mineralske smagsstil med en snert balsamisk rundhed og fylde fra fadgæringen og fadlagringen og lægger da heller ikke skjul på sit burgundiske forlæg, men til en aldeles betálbar pris. Fransk inspiration, italiensk charme og Syd-Tirol´sk grundighed.

 Bollini Chardonnay 2015 Barricato 40 : James Suckling 90 Points

italien/Champagne/Mousserende/Ca´dei Mandorli - Famiglia Ricagno
Brachetto d`Acqui DOCG - Ca`dei Mandorli "Le Donne dei Boschi" Frizzante
Brachetto d`Acqui DOCG - Ca`dei Mandorli "Le Donne dei Boschi" Frizzante

Familien Ricagno´s serie "Ca´ dei Mandorli" er kendt for den tårnhøje kvalitet og denne ultra-rene Brachetto d´Acqui er bestemt ingen undtagelse.

Frugten hentes fra marker i mellem landsbyerne Cassine og Maranzana nord for Acqui Terme og syd for Alessandria på vingården Podere Le Donne dei Boschi. Brachetto-druerne dyrkes på ejendommens skråninger i ca. 350 meter højde i en fed, jernholdig og leret jord.

Brachetto-druens aromatiske profil er kemisk nært beslægtet med hindbær, jordbær-aroma, med rød melon, blåbær og rosenblade. Vinen vinificeres op til 3 % og køles derefter ned for at bevare den delikate aroma. Vinen hviler dernæst en tid på tank inden den igen undergår en let gæring til 5,5 %, sterilfiltreres og tappes.

Med et højt sukkerindhold, afbalancerende syre, det lave alkoholindhold på kun 5,5 % vol. er Le Donne dei Boschi (skovens kvinder) en opvisning i feminin og saftig elegance; en frizzante med lækre skummende saftig bær-aromaer i hele mundlængden.

En vin, som rummer hele palletten af sommerens vilde, røde bær i én enkelt mundfuld og som derfor passer perfekt til frugtsalater, som aperitif og velkomst eller som afslutningen på et godt måltid.

Serveres ved ca. 6 grader

italien/Rødvin/Storiche Cantine di Radda in Chianti s.r.l
Contiscaia - Rosso Toscano IGT 2016 - Luca Maroni 97 point
Contiscaia - Rosso Toscano IGT 2016 - Luca Maroni 97 point

Contiscaia Rosso Toscano IGT - er fremstillet af den traditionsrige Toscana-producent Storiche Cantine di Radda in Chianti, hvor brødrene Paolo, Piero, Stefano og Gianni Conticelli laver klassiske Chianti-vine fra vinmarker beliggende syd for Greve in Chianti og nord for Radda in Chianti; et smukt og kuperet landskabsmaleri, hvor Sangiovese Grosso-druen i dette tilfælde er gift med den bløde Merlot-drue og karaktérfulde Cabernet Sauvignon.

Den mindre rigide IGT klassifikation tillader brugen af internationale druer og selvom frasen efterhånden er lidt slidt, taler vi om en vaskeægte SUPERTOSCANER med rigelige fadnoter og utilsløret begejstring for den internationale smagsstil, som mange elsker  - og få elsker at hade.....! Der findes en menighed til enhver trosretning og vinguruen over dem alle i Italien, Luca Maroni, har sine mange disciple og trofaste følgere - og i Maroni´s univers hersker den bløde og opulente frugt i selskab med sødmefulde noter af kokos og vanilje fra fadet, som altsammen er pakket blødt ind i en næsten oversøisk pleaser-stil.

Absolut drikkeklar allerede nu og sikkert 4-5 år frem.

Luca Maroni 97 Point

 

 

italien/Rødvin/Vale Reale
Corte Fiore, Lupi Reali Appassimento 2017
Corte Fiore, Lupi Reali Appassimento 2017

 

Corte Fiore Appassimento Rosso fra den kendte Pizzolo-familie  med vinøs base i Valle Reale´s naturskønne omgivelser - er  hjemkommet i den veloplagte 2017-årgang, hentet fra vinmarker, beliggende i den naturskønne italienske landbrugsregion Abruzzo syd for Pescara og er hovedsageligt vinificeret af den stedbundne og robuste Montepulciano-drue, som her dyrkes i ca. 2,5 meter øje pergolaer efter samme system, som anvendes mange steder i Valpolicella.

Opbinding i pergolaer lufter godt ud under vinplanternes løv og drueklaser og eliminerer fugtigheden fra Adriaterhavet og bidrager desuden til at holde sommerheden i skak.

Det store udsving imellem dag- og nattemperaturen velsigner samtidig den naturlige fenoliske balance, forlænger modningssæsonen og bevarer druernes saftighed og frugtige aromaer.

Appassimento-metoden er velkendt fra mange italienske regioner og til vores Corte Fiore har en stor del af druematerialet undergået en delvis tørring i op til to måneder for at øge det naturlige sukkerindhold og koncentrere vinens ekstraktrigdom.

Resultatet er en meget charmerende og drikkeglad rødvin med dejlig balance imellem Montepulciano-druens læskende frugt, mørk stenfrugt, brombær, mørk kirsch og helt befriet for overekstraherede bitre noter og grønne tanniner og med en rundhed og drikkevenlig smagsstil, der kalder på et glas mere!

Corte Fiore Appassimento - er drikkeklar og vil være et oplagt vin-valg til alle former for tomatbaserede, braiserede - og simreretter, patate ripassate, hotte pizza- og pasta-kombinationer.

Alkoholprocenten er chiptunet i 2017- årgangen til 14,5 % vol.

Nyd vinen ved ca. 18 grader. Buon appetito - À tavola!

italien/Rødvin/Agricole Selvi SrL
Falorni Rosso d´Italia "Padre & Figlio"
Falorni Rosso d´Italia "Padre & Figlio"

Det Toscana-baserede familiehus Agricole Selvi med den unge og dynamiske Andrea Falorni som aktiv holdspiller producerer både det klassiske Chianti - og Toscanske standart-repetoire, men har såmænd også gode relationer i det prisstærke syditalien, hvorfra denne spændende cuvée har sit opdrag.

Vinen er fremstillet som en cuvée af tre af Mezzogiorno´s bedst kendte druetyper, nemlig Nero d`Avola fra Sicilien., Primitivo fra Salento og Negroamaro fra den sydlige del af Puglia-regionen.

Hver druetype bidrager med sine karakteristika og tilsammen udgør denne trio en mørk og kraftfuld rødvin, som straks præsenterer sig positivt med en purpurrød og funklende  farve, en duft af rød stenfrugt, modne kirsebær, ribs og et strejf mentos, mens smagen ligeledes er krydret og typisk italiensk med middel fasthed og søde tanniner uden for opulent sødme og med tydelige noter af den delvise fadlagring. Med andre ord, en vin, som de fleste vil holde af at nyde til det meste, også uden mad.

Andrea Falorni´s Padre & Figlio er en gedigen madskubber, som er drikkeklar her og nu og næppe vinder ved flere år på flasken.

Luca Maroni kvitterede med 93 points.

italien/Champagne/Mousserende/La Gioiosa
La Gioiosa Prosecco DOC Treviso Spumante Brut
La Gioiosa Prosecco DOC Treviso Spumante Brut
italien/Champagne/Mousserende/La Gioiosa
La Gioiosa Prosecco Frizzante DOC Treviso "Spago"
La Gioiosa Prosecco Frizzante DOC Treviso "Spago"

La Gioiosa - (et Amorosa) er et af Italiens bedste og mest kendte og topsælgende Prosecco-brands, grundlagt af Villa Sandi, som siden 1622 har produceret vin i Venezia-provinsen og med flere "estates" i - og omkring byen Treviso og Valdobbiadene i det nordøstlige hjørne af Italien.

Her i Treviso-provinsens frodige og bakkede landskab hersker "Glera-druen" der leverer frugten til de lækre og friske Prosecco-vine, som i disse år nyder en enorm popularitet verden over; ikke mindst pga vinenes umiddelbare læskende frugt, elegante og med frizzante-typens lettere bobler og finesse med florale aromaer, noter af nyslået græs, duften af friske grønne æbler og en ren og lækker finish, som aldrig slutter surt og brændende. Et oplagt drikkevenligt alternativ til Cremant, mager og aromafattig Cava og endda Champagne - som aperitif, til alle lette frokostretter, skaldyr og fisk.

Nydes køleskabskold som aperitift, velkomstdrink eller til frokostkombinationer, hvor de kun 10 % alkohol ikke bestemmer for meget.

italien/Champagne/Mousserende/La Gioiosa
La Gioiosa Spumante Bianco Extra Dry "Ca`Divo"
La Gioiosa Spumante Bianco Extra Dry "Ca`Divo"

La Gioiosa - (et Amorosa) er et af Italiens bedste og mest kendte og topsælgende Prosecco-brands, ejet af Villa Sandi, som siden 1622 har produceret vin i Venezia-provinsen og med flere "estates" i - og omkring byen Treviso og Valdobbiadene i det nordøstlige hjørne af Italien.

Denne livlige og lækre Spumante er fremstillet af Glera-druen (Prosecco), Chardonnay- og Pinot Bianco-druer fra tilknyttede drueavlere i og omkring Treviso og mange af disse har leveret frugt til Villa Sandi i adskillige generationer og sikrer den høje kvalitet, som La Gioiosa-branded er international kendt for.

Ca`Divo - er en frisk og frugtrig mousserende klasse-vin, fremstillert efter charmat-metoden og besidder Prosecco-vinens typiske frugt og skønne bobler og grønne æbleskrælsaroma med Chardonnay-druens tropiske aromaer, mens Pinot Bianco bidrager med elegance og cremet fylde.

Nydes afkølet ved ca. 10 grader til velkomst, til lettere frokostanretninger, til pasta-variationer med skaldyr / "vongole" og risotti med rejer eller hjertemuslinger og safran.

Restsukker ca. 15 g

italien/Rødvin/Orion Wines
Maxale Primitivo Appassimento Puglia IGP 2016
Maxale Primitivo Appassimento Puglia IGP 2016

Et pletskud og brag af en Primitivo-fadbamse fra den syditalienske Puglia-provins, moderskibet for Primitivo-druen, som i vores Maxale leverer fuld smæk for skillingerne i en dybrød, kødfuld smagsstil uden den fjerneste angst for opulent charme og bamset fylde. Maxale er uden omsvøb vinen til både gården og gaden...

Luca Pomaro og winemaker Alessandro Michelon har med Maxale Appassimento anvendt "Il Giro del Piccolo-teknikken", hvilket i praksis betyder, at drueklaserne et par uger inden høsten drejes en smule ved håndkraft (samme bevægelse, som når kældermesteren drejer champagneflasken), mens de stadig hænger på vinplanten. Den lette "strangulering" af drueklasen standser tilførsel af vand og næringsstoffer til druerne, som derfor naturligt udtørres og koncentrerer det naturlige sukkerindhold.

Maxale Appassimento er en opvisning i sødmefuld og og rund mundfylde, en duft og smagseksplosion med skudsalver af chokolade, kirsebær, brombær, muskatnød og risetde kaffebønner - alt bundet sammen uden aggressive tanniner og i en aldeles uprætentiøs smagsstil med inspiration fra californisk Zinfandel og utilsløret begejstring for egetræsfade.

Bedst til braiserede retter med krydderier og gerne serveret et pænt stykke under stuetemperatur for at dæmpe de 14,5 % alkohol. Vinder ikke ved længere tids lagring på flasken, men er kamp- og drikkeklar her & nu!

www.vinhulen.dk uge 45: 2 røde glas, anmeldt til kr. 99,95

italien/Rødvin/Monte Antico, Empson Wines
Monte Antico Rosso Toscana IGT 2013
Monte Antico Rosso Toscana IGT 2013

"The Affordable Super Tuscan" - er mantraet og udgangspunktet for Monte Antico, som siden lanceringen i 2006 har scoret top-ratings i Wine Spectator, James Suckling og tillige i danske medier.

Som en af de første Super-Toscanere og med fedterede Franco Bernabei som winemaker brød Monte Antico både lydmuren og den rigide lovgivning og introducerede Cabernet Sauvignon, Merlot m.fl. helt udenom Chianti-appellationen, hvilket siden moderniserede et hav af toscanske rødvine og gjorde dem mere sexede og brugervenlige i forhold til især de amerikanske smagsløg.

Monte Antico - er lavet med udgangspunkt i omtrentligt 85 % Sangiovese Grosso, 10 % Merlot og resten Cabernet Sauvignon, vinificeret på topmoderne udstyr og med ultrabløde tanniner, saftig og purpurrød frugt og kun en snert fad fra primært slavonsk eg. En seriøs crowd-pleaser, som produceres i store mængder til det tørstige amerikanske og canadiske marked, hvor Monte Antico er en driftssikker reference på 13. år med et utroligt godt forhold mellem pris- og kvalitet.

Detailprisen i Danmark har ligget på ca.kr. 100,00 v/ 12 flasker.

Denne årgang gav James Suckling 90 Points.

Økologisk
italien/Rødvin/Nanni Copé
Nanni Copé - Sabbie di Sopra Il Bosco 2016 Rosso Terre del Volturno 2016
Nanni Copé - Sabbie di Sopra Il Bosco 2016 Rosso Terre del Volturno 2016

Nanni Copé - er frugten fra det karismatiske "one man show"  og energibundt, Giovanni Ascione, hentet fra 2 ½ hektarer i Castel Campagnano i den nordlige del af Caserta i provinsen Campania nord for Napoli.

Giovanni Ascione er Nanni Copé - og vice versa!

Vigna di Sopra il Bosco er navnet på Giovannis vinmark, som ligger uberørt og med bjergmassiverne Taburno- og Matese tæt på og Volturno-floden med tætte skove som nærmeste naboer. Ikke et sted, man ville lede efter vinmarker.

Som navnet antyder i en sandet og løs jordbund med vulkansk materiale. De mere end 30 år gamle vinplanter i et klassisk pergolasystem, dyrket efter biodynamiske principper bidrager til mosten med disse tre druetyper: Pallagrello Nero ( 92 %) og Aglianico (5%) og Casacecchia (3 %).

Stilen er meget køligere end man skulle tro fra så sydlige himmelstrøg, hvor farven er dyb, mørk purpur uden det mindste oxidative præg, men med høj syre og kølig elegance, krydret i duften med masser af vulkansk minderalitet, i smagen igen kølig med krydderi, blyants-grafit og duften af bly- og typografens sættekasser..... velintegreret fransk træ ( 500 liters tonneaux ) og med perfekt modne tanniner uden sødme, uden forstyrrende fremmedelementer end absolut renhed og balance.

Alkoholprocent: 13 % og er helt ufiltreret.

7.500 flasker

Årgang 2015: 3 glas Gambero Rosso (uden tøven)

Årgang 2014: 91 points #TWA, Monica Larner 

Årgang 2014: 93 points #TWA, Monica Larner