All

132 vine

Økologisk
italien/Rødvin/Vale Reale
"Ripresa" Montepulciano d´Abruzzo DOC 2017 Organic
"Ripresa" Montepulciano d´Abruzzo DOC 2017 Organic

Abruzzo´s vildskab afspejles på alle måder i regionens natur og i det dramatiske landskab: Bjerge, slugter, dale, øde kyststrækninger, landbrug og naturligvis vin...Lige her findes det ægte Italien, som ligger milevidt fra smør-tenorens sleske og ofte ansigtsløse Mainstream-italien med vine så bløde og søde som barnenumser.

Montepulciano-druen er ligesom landskabet og klimaet en vild krabat med en fyrrig og udfarende natur, ofte volatil og svær at tøjle.

I Ripresa er Montepulciano-druen lagt i hænderne på en af regionens kendte winemakers, som har formået at tæmme en smule af temperamentet. Druerne dyrkes økologisk i det traditionelle pergola-system, som vi også kender fra eksempelvis Valpolicella.

Hos Passione Natura i Popoli vinificeres med flid og omhu for at bevare mest muligt af de stedtypiske kvaliteter med purpurrød farve og masser af mørk brombærfrugt og i kernehuset sunde tanniner, indslag af vaskeægte fadlagring, som tilfører vinen en ekstra dimension af maskulin autoritet med urtede noter af vild fennikel, balsamico og florale noter og en lang, men tør afslutning.

En autentisk, naturligvis helt ufiltreret og umaskeret madskubber af høj klasse,ikke mindst sin prisklasse taget i betragtning. Her er virkelig tale om value for en beskeden penge.

Nyd Ripresa til rustikke stegeretter og krydrede pasta- og pizza-kombinationer.

 

 

Økologisk
Spanien/Rødvin/Arizcuren Bodegas Y Viñedos
Arizcuren Solomazuelo Amphora 2018 Rioja DOCa
Arizcuren Solomazuelo Amphora 2018 Rioja DOCa

Bodegas y Viñedos Arizcuren - er formodentlig Rioja´s mindste boutique winery og er personificeret ved den sympatiske arkitekt og vinmager, Javier Arizcuren. Som arkitekt har Arizcuren sat nye standarder for spektakulære og vægtløse arkitektoniske designs for en håndfuld moderne vinerier i Rioja og Baskerlandet. Samme filosofi er det gennemgående credo i Javiers luftige og transparante enkeltdruevine, hvilket er usædvanligt for flertallet af Rioja´s vine.

Siden etableringen af dette mikro-projekt i 2011 med ikke over 10.000 flasker om året, har Arizcurens personlige vine hurtigt opnået top-ratings hos Suckling, Parker, Decanter m.fl., ligesom vinene nydes på mere end 20 Michelinrestauranter i- og udenfor Spanien.

Familien Arizcuren med baskiske rødder ejer flere små plots omkring landsbyen Quel i Sierra de Yerga i Rioja Oriental og fra nordvendte skråninger i over 530 meters højde hentes frugten til Solomazuelo fra mere end 35 år gamle vinstokke med den traditionsrige Mazuelo-drue - eller Cariñena Negra, dog bedst kendt herhjemme som Carignan-druen. 

Her dyrkes helt naturligt i buskform og efter økologiske principper med bortklipning af de fleste blade, eksponeret mod nordøst og i det barske regime opnår Javier perfekt fenolisk modning af Mazuelo-druen, som er kendt for sin hysterisk høje volatilitet, når den ikke behandles respekfuldt og derfor udgør Mazuelo kun få procent af druepopulationen i Rioja. Mazuelo modner sent og er uden kærlig pleje og stalinistisk opdragelse en lækkerbisken for alskens plantesygdomme og skadedyr..... 

Arizcuren Solomazuelo "Amphora" 2018 er naturligvis håndhøstet i små kassetter fra "La Cantera- marken" på 1 ha - og laves i blot 300 flasker og er vinificeret med spontangæring på stål, dernæst flyttet over på  250 liters amphora-lerkrukker i Javier´s 60 m2 "store" urban winery, centralt i Logroño´s bymidte, naturligvis med tilhørende vinbar. "Si, claro". 

En oplevelse af de sjældne og her udtrykker Mazuelo-druen delikat og silkeblød letvægt, trods druens ofte bryske natur, blødgjort af naturlig diffusion på amphoraen, som lader de bløde og saftige sider af hindbær- og boysenbærfrugten træde helt frem i udtrykket i klarere farver - end den fadlagrede 2017 og 2016. De håndlavede amphora-krukker ( tinajas) fremstilles i hånden hos "Tinajero",  Juan Padilla, en tinajero-hippie i Villarobledo, som bla. også leverer til Foradori.

 

Økologisk
Spanien/Rødvin/Arizcuren Bodegas Y Viñedos
Arizcuren Solomazuelo 2016 Rioja DOCa
Arizcuren Solomazuelo 2016 Rioja DOCa

 

Bodegas y Viñedos Arizcuren - er formodentlig Rioja´s mindste boutique winery og er personificeret ved den sympatiske arkitekt og vinmager, Javier Arizcuren. Som arkitekt har Arizcuren sat nye standarder for spektakulære og vægtløse arkitektoniske designs for en håndfuld moderne vinerier i Rioja og Baskerlandet. Samme filosofi er det gennemgående credo i Javiers luftige og transparante enkeltdruevine, hvilket er usædvanligt for flertallet af Rioja´s vine.

Siden etableringen af dette mikro-projekt i 2011 med ikke over 10.000 flasker om året, har Arizcurens personlige vine hurtigt opnået top-ratings hos Suckling, Parker, Decanter m.fl., ligesom vinene nydes på mere end 20 Michelinrestauranter i- og udenfor Spanien.

Familien Arizcuren med baskiske rødder ejer flere små plots omkring landsbyen Quel i Sierra de Yerga i Rioja Oriental og fra nordvendte skråninger i over 530 meters højde hentes frugten til Solomazuelo fra mere end 35 år gamle vinstokke med den traditionsrige Mazuelo-drue - eller Cariñena Negra, dog bedst kendt herhjemme som Carignan-druen. 

Her dyrkes helt naturligt i buskform og efter økologiske principper med bortklipning af de fleste blade, eksponeret mod nordøst og i det barske regime opnår Javier perfekt fenolisk modning af Mazuelo-druen, som er kendt for sin hysterisk høje volatilitet, når den ikke behandles respekfuldt og derfor udgør Mazuelo kun få procent af druepopulationen i Rioja. Mazuelo modner sent og er uden kærlig pleje og stalinistisk opdragelse en lækkerbisken for alskens plantesygdomme og skadedyr..... 

Arizcuren Solomazuelo laves i blot 4.500 flasker, ikke mindst pga de ultralave udbytter og med næsom vinifikation og lagring på små ståltanke, 225-300 liters franske barriques, dernæst 800 liters brugte fade og endelig med lang flaskelagring i Javier´s 60 m2 "store" urban winery, centralt i Logroño´s bymidte, naturligvis med tilhørende vinbar.

Solomazuelo 2016 - er en purpurrød og granatrød vin med en ekspressiv duft af røde- og mørke bær, grafit og velsmagen er slank med Mazuelo´s karakteristiske boysenbærskrydderier i let gummebid, faste og modne  tanniner og helt klassisk venstrebreds race og vedholdende finale i eftersmagen. Drik nu til 2028.

Portugal/Rødvin/Parras Wines
Indelével Tinto Alentejano - "vegan"
Indelével Tinto Alentejano - "vegan"

Indelével Tinto Alentejano - er en charmerende og udfarende portugiser fra det steghede Alentejo, tæt på grænsen til Spanien og fra vinmarker omkring Redondo og syd for den perlemorshvide mamorby, Estremoz.

Her har den succesfulde vinentrepenør Luis Vieira og Parras Wines for få år siden erhvervet sig gamle vinmarker og opført et moderne vineri med såvel rustfri charme, græssende får og enkelte sortfodsgrise i eksil fra Spanien.

Frugten består af den velkendte Alentejo-trio, Alicante Bouschet, Aragonéz og Syrah, som i hænderne på winemaker Carlos Eduardo har resulteret i en drikkeglad og saftig rødvin, som balancerer i mellem regionens druetypicitet og populære rundhed uden helt at falde i syltetøjskrukkens banaliteter.

Som mellemklassevin er Indelével et eksempel på både vegansk Zeitgeist og ikke mindst det kvalitative løft, som portugisisk vin oplever i disse år - og som Parras Wines i særdeleshed er synonymt for.

Nyd Indelével tinto ved ca. 16 grader til krydrede (veganske) retter eller blot som solist.

Økologisk
italien/Champagne/Mousserende/La Gioiosa
La Gioiosa Organic Prosecco Spumante  Brut DOC
La Gioiosa Organic Prosecco Spumante Brut DOC

La Gioiosa - (et Amorosa) er et af Italiens bedste og mest kendte og topsælgende Prosecco-brands, ejet af Villa Sandi, som siden 1622 har produceret vin i Venezia-provinsen og med flere "estates" i - og omkring byen Treviso og Valdobbiadene i det nordøstlige hjørne af Italien.

Her i provinsens frodige og bakkede landskab hersker "Glera-druen", der leverer frugten til de lækre og friske Prosecco-vine, som i disse år nyder en enorm popularitet verden over; ikke mindst pga vinenes umiddelbare læskende frugt, elegante, fine bobler og finesse med florale aromaer, noter af friskslået græs, duften af grønne æbler og en ren og lækker finish, som aldrig slutter surt og brændende. Et oplagt og drikkevenligt alternativ til Cremant, mager og ofte aromatisk fattig Cava og endda Champagne - som aperitif, til alle lette frokostretter, skaldyr og fisk.

 La Gioiosa´s økologiske Prosecco er fremstillet med afsæt i håndhøstede og økologisk certificerede Glera-druer, som i denne saftige og glade Prosecco demonstrerer uhørt renhed for klassen med fine bobler,  tætpakket frugt og aromatik fra gule- og grønne æbler og helt befriet for sure opstød. 

Spanien/Champagne/Mousserende/Vilarnau - Gonzalez Byass
Cava Rosato Brut DO - Cellers Vilarnau
Cava Rosato Brut DO - Cellers Vilarnau

Den spanske Cava er en berømt, men omdiskuteret mousserende vin efter den klassiske champagne-metode med afsæt i DO´ens oprettelse i 1972 og med dyrknings-zoner omkring hele 159 byer i så forskellige klima- og kulturelt mangfoldige egne af den iberiske halvø som tænkes kan..: fra Badajoz i vest til Valencia i øst. Langt den største del af produktionen ligger dog i det rige, men oprørske Catalonien, en små 40 km vest for Barcelona, hvor vinerierne ligger skulder ved skulder omkring byen San Sadurni d`Anoia. Her finder vi de to største og dominerende mærkevare-cava´er, som ikke kræver nogen yderligere præsentation og en håndfuld mindre, dedikerede huse med højere fokus på markplejen, druematerialet, gær-typerne og det klassiske håndværk.

Vilarnau - er et af disse mikro-vinerier, designet af den catalanske stjernearkitekt Luis Gonzalez og udmærker sig ved en beskeden produktion, heldigvis ejet af sherry-kæmpen Gonzalez Byass, som finansierer hele "pakken" fra dyrkningen af de stedbundne druetyper, Xarello, Macabeo, Parellada, Subirat Parent plus Pinot Noir og Chardonnay og ikke mindst forestår vinifikationen og det videre produktions-flow til den salgsklare flaske.

Damiá Deás og Eva Plazas Torné - er  den sympatiske duo bag vinene hos Vilarnau og Toca er et brand udviklet til Long Wines i Madrid.

Toca Rosato Brut - med afsæt i 100 % af den lokale drue, Trepat, er en provence-rosa cava med levende bobler, som er fint integreret i vinen, ren og frugtrig bærduft af især hindbær og røde tulipaner  (trods cava-druernes ofte manglende aromatik) og en læskende, spændstig frugtrig smag og afstemt syre og afbalanceret eftersmag uden den benede syre, man desværre ofte møder i industriel cava.

Toca Rosato er med ca. 12-15 mdrs. flaskelagring efter champagnemetoden et alsidigt alternativ til Crémant og har med sine smidige bobler og lette frugt let ved at tilpasse sig rollen som aperitif, madskubber til tapas-kombinationer mv. serveret ved ca. 9 grader. 

Økologisk
italien/Rødvin/Azienda Agricola Biologica M. Galassi
"Natore"  Romagna DOC Sangiovese Bertinoro Riserva 2012
"Natore" Romagna DOC Sangiovese Bertinoro Riserva 2012

Azienda Agricola Biologica Maria Galassi - er en lille, passioneret og familiejet vinproducent med 4. generationer på bagen og har siden 1997 været 100 % økologisk. 

Vinmarkerne ligger i et kuperet terræn i et par hundrede meters højde sydvest for Cesena i et terroir af gammel sandet havbund iblandet gult ler og på toppen med omkringliggende skove og ganske grønt og naturskønt, fjernt fra intensiv industriel vindyrkning og monokulturer.

Her hersker kun Sangiovese-druen og på ejendommen dyrkes den i et hav af forskellige kloner af Sangiovese Grosso, som historisk stammer fra denne region.

Natore - som  kun laves i gode årgange, er netop fremstillet på monoklonen af Sangiovese Grosso fra +40 år gamle vinstokke med håndhøstede- og håndsorterede druer, klase for klase med vinificering på stål og mere end 3 ugers skindkontakt. Sidenhen er en del af vinen modnet på rustfrit stål, mens en anden del er modnet på franske fade i 3.000 liters klassen i mere end et år, fulgt af 4 års flaskelagring.

Natore - er opkaldt efter "Renato", Maria Galassi´s far, som tilplantede med Sangiovese i 1950´erne og er trods sin lidt beskedne og hjemmegjorte præsentation ganske enkelt et brag af en vin, som stilistisk ligeså godt kunne høre hjemme i det langt sydligere Montalcino, men til 1/3 af prisen.....

Alene den modne farve og duften afslører, at her er noget godt i vente; en bombe af duft, smag og den specielle sødmefulde og komplekse, oxidative profil, som Sangiovese (og også Nebbiolo & Agliancio) i gode vine præsterer, hvor det meste synes at gå op i en højere enhed, helt uden den mørke side af månen. Francesco Bordini hjalp med ved gryderne og Natore har senest i 2010 årgangen opnået de 3 røde glas i Gambero Rosso.

Portugal/Hvidvin/Casal de Ventozela
Casal de Ventozela Alvarinho 2018 - Vino Regional Minho
Casal de Ventozela Alvarinho 2018 - Vino Regional Minho

Casal de Ventozela - er en mindre familieejet kvalitetsproducent, som siden 2008 med succes har fremstillet en stribe personlige vine i sub-regionen Vale do Ave i Minho-regionen, nord for Porto. Inden etableringen af egen vinifikation- og tappelinje solgte familien vin i bulk til større huse og aftappere, men har på få år opnået stor succes med deres autentiske og strålende hvid- og rosévine fra det kølige hjørne af den iberiske halvø.

Familien råder over ca. 27 ha vinmarker og har desuden langtidslejet yderligere en snes hektar i samme dal, hvor de stedbunde druetyper dyrkes med særlig opmærksomhed på hver enkelt druetypes profil i.f.t. terroir.

Ventozela´s "Alvarinho" er tro mod druens aromatiske profil og balancerer den svære kunst at besidde mineralitet, saftighed og floral, blomstrende frugtrigdom uden at forfalde til banaliteter. Her spiller det køligere klima ind og bidrager til eminent value for pengene med masser af mineralitet og race, diskret fersken og spicy frugt, lidt battonage-krop for fyldens skyld og moderat alkohol og uden syrlige drops. 

En vin, som vil overraske og behage selv den kræsne mineralist.

 

Portugal/Portvin/Van Zeller Family Estates & Wines
Maynard´s 40 Years Old Tawny Port - Special Edition
Maynard´s 40 Years Old Tawny Port - Special Edition

Maynard´s 40 Years Old Aged Tawny Port - tilhører den eksklusive og sjældne type af blended tawny port med aldersangivelse og mængderne er selvsagt meget beskedne og hyldepriserne høje i forhold til de øvrige kategorier.

Hvor 10, 20 og 30 Years Old udtrykker den gennemsnitlige lagringstid i blenden, forholder det sig lidt anderledes med 40 Years Old Tawny, hvor den yngste vin i blenden er minimum 40 år gammel.!!! Her er i sandhed tale om at smage historiens vingesus.

Van Zeller-familien med mere end 15 generationers erfaring og kontakter i portvinsbranchen indkøber selv små partier af sjældne vine fra små producenter i Douro når kvaliteten vurderes høj nok at bære familiens navn. I dette tilfælde er vinen indkøbt fra en kendt Quinta i Douro Superior og efter den sidste afpudsning af Masterblender Àlvaro van Zeller, har vi at gøre med en sjælden perle fra absolut øverste hylde, som alene er indkøbt og specialaftappet til Vinimondo´s kunder i en stærkt begrænset mængde!

Farven er, som man genkender det fra netop denne type, relativt mørk og med grønne reflekser og med en intens og uhyre koncentreret bouquet af lagrede aromaer med toastede tanniner, valnødder, citrus, tørret bergamot, ristet puddersukker, jule-nellike og den unikke balance mellem sødmen og den frelsende syre. En meditativ skønhed og mentalt afstressende tidsrejse, som kun tiden kan fremtrylle igennem mange årtiers langsomme oxidative modning.

Bør nydes afkølet i store hvidvinsglas, men ikke køleskabskold og kan holde sig nogenlunde på toppen nogle uger efter åbning, hvis man kan holde sig i skindet.

GOLD - International Wine Challenge

Portugal/Portvin/Van Zeller Family Estates & Wines
Maynard´s 10 Years Old White Port
Maynard´s 10 Years Old White Port

Maynard´s 10 Years White Port - er en håndmalet & håndlavet nyhed  fra Maynard´s-familien, som er et af Van Zeller-brødrene´s stærkeste brands på det danske marked og på flere engelsktalende markeder, i øvrigt. Her er altid masser af value til prisen, hvilket anerkendes bredt af både portvinsenthusiaster og portvinselskere!

Vinen er skabt som en blend med et aldersgennemsnit på cirka 10 år ( men for en god ordens skyld ikke et matematisk gennemsnit ) og vinen er på alle måder alt andet end matematisk, hvor hovedparten af vinene fra Masterblender Àlvaro van Zeller´s sikre hånd er hentet fra oxidativt modnede "hvide" grundvine, som lagres på fade af varierende størrelse i deres Douro-lodge i Pocinho inden de sammenstikkes i lodgen i Vila Nova de Gaia, som de opfylder kriterierne for en lagret hvid port med aldersangivelse.

Magien opstår i samspil med udviklingen af den oxidative nedbrydning af vinens primære frugt, diffusion af ilt igennem fadets porer, fordampning den anden vej ud af fadet og fadets tanniner, udviklingen af fri syre - og først efter mange år transformeres vinen til den ravgyldne og unikke portvinstype, som nyder så stor popularitet i disse år.

Maynard´s 10 Years Old White Port - er en lækker aperitif-port eller rensende glas efter en god middag. Her er lagrede noter med citrus, Sevilla-appelsin- og kandiserede frugter og behersket sødme og balanceret syre.

Nydes i hvidvinsglas og gerne fra køleskabet  og undlad at mixe den med tonic, men brug en almindelig tør hvid port istedet for, hvis valget er Port tonic.

BEST BUY & 90 Points, Roger Voss, Wine Enthusiast, August 2019

"This rich style is shot through with acidity, old wood flavors and juicy lemon. It is fresh with great fruitiness as well as the wood flavors. Between them, they have produced a wine that finishes with great acidity".

Økologisk
italien/Rødvin/Azienda Agricola Biologica M. Galassi
"E be di Smembar" Sangiovese di Romagna DOC Superiore 2016
"E be di Smembar" Sangiovese di Romagna DOC Superiore 2016

Azienda Agricola Biologica Maria Galassi - er en lille, passioneret og familieejet vinproducent med 4. generationer på bagen og har siden 1997 været 100 % økologisk. Vinmarkerne ligger i et kuperet terræn i et par hundrede meters højde sydvest for Cesena i et terroir af gammel sandet havbund iblandet gult ler med omkringliggende skove og ganske grønt og naturskønt og fjernt fra intensiv industriel vindyrkning.

Her hersker kun Sangiovese-druen og på ejendommen dyrkes den i et hav af forskellige kloner af Sangiovese Grosso, som historisk stammer fra denne region og Smembar er fremstillet af håndhøstede druer fra vinmarker, beliggende i Bertinoro-kommunen. 

"Smembar", opkaldt efter en gammel månekalender, er dog mindre esoterisk i glasset end man kunne frygte og selvom Galassi´s sortiment også tæller flere sulfritfrie rød- og hvidvine, overgiver man sig straks til  Smembar´s usminkede og gavmilde opvisning i renhed i duft og smag. Straks forstår man, hvorfor Sangiovese-druen har opnået så stor anerkendelse, trods det store udbud af udrikkelige eksempler fra moderlandet.

Den kendte vinmager, Francesco Bordini var igen på tæerne og fik omsat druerne til en dejlig saftig og helt uforlignelig rødvin med luftigheden intakt under vinens store vingefang med fenolisk modne druer og sødmefulde tanniner, balanceret elegance og raffinement i hver eneste slurk.

Nyd til pasta med kanin-ragú -  eller braisseret perlehøne & fjerkræ, gerne lettere afkølet.

Gambero Rosso 2019 Berebene Quality Award 

Økologisk
italien/Rødvin/Azienda Agricola Biologica M. Galassi
Ca´ Storta Sangiovese  2017 Romagna  DOC Superiore
Ca´ Storta Sangiovese 2017 Romagna DOC Superiore

Azienda Agricola Biologica Maria Galassi - er en lille, passioneret og familieejet vinproducent med 4. generationer på bagen og har siden 1997 været 100 % økologisk. Vinmarkerne ligger i et kuperet terræn i et par hundrede meters højde sydvest for Cesena i et terroir af gammel sandet havbund iblandet gult ler med omkringliggende skove og ganske grønt og naturskønt og fjernt fra intensiv industriel vindyrkning.

Her hersker kun Sangiovese-druen og på ejendommen dyrkes den i et hav af forskellige kloner af Sangiovese Grosso-druen, som historisk stammer fra denne region.

Ca´Storta Sangiovese 2017 - er Galassi´s kompetente bud på en saftig og frugtdreven Sangiovese, som i den kendte vinmager Francesco Bordini´s hænder kvitterer med en charmerende og stedtypisk kvalitetsoplevelse, som skal nydes i sin ungdom, hvor vinens lyse og venlige sind smitter med modne og sødmefulde tanniner og saftig drikkeglæde, gerne let afkølet og gerne til krydret pizza eller traditionel  Romagnol piadina eller egnens friskoste.

Ca´Storta (det ødelagte hus ) - er opkaldt efter et lille hus på ejendommen, som fik en kindhest af et af egnens mange jordskælv. Men fundamentet fejler ikke noget og vinen er en helt fad-fri oplevelse med et halvt års flaskelagring inden frigivelsen.

 

Økologisk
Spanien/Rødvin/Bodegas Aroa
Davida Garnacha 2018 DO Navarra - "Naturvin"
Davida Garnacha 2018 DO Navarra - "Naturvin"

Bodegas Aroa er et fremsynet og progressivt vinhus og blandt de første og førende indenfor den spirende biodynamiske- og økologiske produktion af Navarra-distriktets kvalitetsvine fra deres ca. 25 hektarer vinmarker, beliggende i den højeste del af Navarra-distriktet i Nordøstspanien.

Vinmarkerne med Garnacha er strøet med løs hånd over bakkerne i Yerri-dalen, godt beskyttet af bjergkæderne Sierra Urbasa-  og Andia, hvor den stærke og tørre nord-sydgående vind sørger for at udtørre fugten i vinmarkerne, hvor der aldrig har været anvendt sprøjtemidler eller systemiske midler af nogen art.

Davida Garnaha er fremstillet af håndhøstede Garnacha-druer, vinificeret i 12.000 liters ståltanke ved meget lave temperaturer, så svovlsikring af mosten helt undgås i vinifikationen. Efter overstået gæring holdes vinen afkølet helt indtil aftapningen, som foregår uden yderligere indgreb, udover sterilfiltrering- og nitrogen for at holde vinen i et anaerobisk jerngreb! Naturvins-genren er en forræderisk øvelse, hvis renheden i vinen skal holdes intakt.

Stilmæssigt befinder vi os et sted i Beajolais og omegn, skønt vinifikationen i dette tilfælde ikke er med maceracion carbonique. Her er trykket lagt på den primære frugt og den findes i rigelige mængder med overvældende frugtrigdom af hindbær og røde skovbær, næsten ingen tanniner, men støttet af frugtsyre og masser af saftig ekstrakt og cremet, mostet charme - uden mislyde, trods fraværet af svovl, som tværtom lader frugten flyve frit!

Davida er et moderne spansk eventyr og kunne i og for sig lige så godt komme fra Sydfrankrig, hvor den stilistisk har sit afsæt og åndsfæller.

Nyd Davida godt afkølet som ledsager til lettere retter eller blot som solist!

Økologisk
Frankrig/Rødvin/Château de Caraguilhes
Cochon Volant 2018 Organic Red - AOP Corbiéres
Cochon Volant 2018 Organic Red - AOP Corbiéres

Then flyvende gris og ikke mindst tyvagtige, "Cochon Volant", er som navnet antyder, en livlig og udfarende rødvin fra Château de Caraguilhes, et af det sydfranske Corbiéres´ ældste vinhuse.

Château de Caraguilhes - er beliggende i det sydvestlige Languedoc-Rousillon´s AOP Corbiéres, cirka midtvejs mellem Carcassonne og Narbonne i et naturskønt og ganske uberørt område. Det er også et af Corbiéres ældste vinhuse, grundlagt  Cistercienser Ordenen i nærliggende Abbaye de Fontfroide. Ejendommen blev bygget i 1525 og råder over mere end 650 hektarer, som udover 135 ha vinmarker er helt braklagt med vild garrique og spredt skov.

Den algierskfødte ildsjæl, Lionel Faivre købte ejendommen i 1958 og lagde med stor veneration for områdets potentiale grundstenen til den høje kvalitet. Efter et langt liv solgte Faivre i 2005 ejendommen til Pierre Gabison, som har overtaget kvalitets-stafetten.

Siden 1987 har Caraguilhes dyrket 100 % økologisk og hører til pionérerne indenfor bæredygtighed og økologi med afsæt i vinmarker med højt aldersgennemsnit, traditionel low-tech og håndlavet produktion, høj integritet og kvalitet.

Cochon Volant - er lavet med udgangspunkt i ca 40 % Grenache Noir, 40 % Carignan og 20 % Syrah fra skråninger omkring Boutenac og Lezignan - alle økologisk dyrket og vinificeret hver for sig. 

Her er saftig hindbær og brombær-frugt med en smule veldosseret fad fra store 900 liters tonneaux-fade, en anelse kirsebær og superbløde og helt modne tanniner i en krydret og sødmefuld stil med hilsner til Rhône.

90 Points Parker, #TWA, May 2019

 

Økologisk
italien/Champagne/Mousserende/Cantina dei Colli di Tramonte
Integrale Organic Rosé Frizzante - Pétillant Naturél / Metodo Ancestrale
Integrale Organic Rosé Frizzante - Pétillant Naturél / Metodo Ancestrale

Pét-Nat eller Pétillant Naturél er hér dér og alle vegne og storbyfænoménet går glad hånd i hånd med skipperskæg, tattoos og six-pence. Skulle man forledes til at tro, det er en nymodens hipster-opfindelse for segmentet fra den kreative klasse, må man imidlertid tro om igen.

Længe før Champagnen blev opfundet trivedes typen af disse boblende vine, fremstillet med udgangspunkt i stedbundne druetyper, som uden videre pomp og pragt lod sig refermentere på flasken under kapsel i stedet for prop og tråd.

Integrale Rosé Frizzante Ancestrale - er indbegrebet af denne Zeit Geist og de heldige økologiske druer (Raboso, Marzemino, Corbinella & Turchetta)  i årgang 2018 fra "field blends" på vinmarker i Colli Euganei, beliggende sydvest for Padova i Norditalien, gennemgår en naturlig refermentering på flasken.

Karakteristisk nok for denne  vintype, som er helt naturlig og ufiltreret, er farven svagt rosa,  alkoholprocenten moderat ( 10,5 % ) og restsukkerindholdet svarende til "brut nature", hvilket omtrentligt svarer til ca. 0-2 g per liter, nok til at bidrage med typens "mouthfeel" og autolyse fra gæren, som vi også kender fra eksempelvis ufiltreret øl. Her er velafbalancerede fine bobler,  frugtrig og frisk med duft af rød stenfrugt, kirsebær, brombær og blå blomme med en blid afslutning.

Perfekt køligt serveret til snacks, appetizers, tempura, men også som glad pizza - og pasta-skubber og ikke mindst charcuteri.

Økologisk
italien/Champagne/Mousserende/Cantina dei Colli di Tramonte
Integrale Organic Bianco Frizzante - Pétillant Naturél / Metodo Ancestrale
Integrale Organic Bianco Frizzante - Pétillant Naturél / Metodo Ancestrale

Pét-Nat eller Pétillant Naturél er hér dér og alle vegne og storbyfænoménet går glad hånd i hånd med skipperskæg, tattoos og six-pence. Skulle man forledes til at tro, det er en nymodens hipster-opfindelse for segmentet fra den kreative klasse, må man imidlertid tro om igen.

Længe før Champagnen blev opfundet trivedes typen af disse boblende vine, fremstillet med udgangspunkt i stedbundne druetyper, som uden videre pomp og pragt lod sig refermentere på flasken under kapsel i stedet for prop og tråd.

Integrale Bianco Frizzante Ancestrale - er indbegrebet af denne Zeit Geist og de heldige økologiske druer (Glera, Garganega, Serprino & Pinella)  i årgang 2018 fra "field blends" på vinmarker i Colli Euganei, beliggende sydvest for Padova i Norditalien, gennemgår en naturlig refermentering på flasken.

Karakteristisk nok for denne  vintype, som er helt naturlig og ufiltreret, er farven svagt strågul,  alkoholprocenten moderat ( 10,5 % ) og restsukkerindholdet svarende til "brut nature", hvilket omtrentligt svarer til ca. 0-2 g per liter, nok til at bidrage med typens autolyse og "mouthfeel", som vi også kender fra eksempelvis ufiltreret øl og med velafbalancerede fine bobler,  frugtrig duft og smag af grønne æbler, hvid stenfrugt, fersken og florale noter med et lille salt bid i afslutningen.

Perfekt køligt serveret til snacks, appetizers, tempura, men også som glad pizza - og pasta-skubber.

Økologisk
Østrig/Rødvin/Weingut Christoph Bauer
Weingut Christoph Bauer Zweigelt Niederösterreich
Weingut Christoph Bauer Zweigelt Niederösterreich

Weingut Christoph Bauer - er med sine ca. 20 ha vinmarker på stejle skråninger i Pulkau-dalen i DAC Weinviertel i Niederösterreich regnet for en mindre kvalitetsproducent og har rødderne plantet i Jetzeldorf siden 1935, hvor familien Bauer startede eventyret; idag er det Christoph Bauer og hustruen Heidi, som varetager alt fra markplejen til aftapning og salg fra deres pitoreske vinhus i Jetzeldorf, en lille times kørsel nord for Wien nær grænsen til Tjekkiet.

Med afsæt i bæredygtig og certificeret økologisk vindyrkning af regionens klassiske druer, anerkendes vinene fra Christoph Bauer´s enkeltmarker for på fornemste vis at udtrykke druernes autencitet, terroir og årgangenes forskelligheder. Som vinproducent har Bauer opnået de maksimale 3 stjerner i det ansete østrigske vinmagasin Falstaff.

Zweigelt 2018 - er en østrigsk specialitet og er i dag den mest udplantede rødvinsdrue i Østrig, hvor den dyrkes i de fleste regioner. Druen blev i 1922 "opfundet" af botanikeren Frederich Zweigelt og er en krydsning af druerne Sankt Laurent - og Blaufränkisch.

Hos Weingut Christoph Bauer dyrkes den på Riede Strasshaide (2 ha ) og Riede Alte Haide ( 1 ha), hvor begge markers eksponeringer er i sydvestlig retning og med højere middeltemperaturer og med fuld modning af Zweigelt-druen.

Her er stor farveintensitet med dybviolet og purpurrød farve, duft af rød og blå stenfrugt og sødmefuld kirsebærfrugt med en pæn portion aromaintensitet, sprælsk ungdommeligt syrebid, men med modne og afrundede tanniner og helt befriet for stilkede grønne metoxpyraziner, hvilket gør denne til en oplagt "all-rounder" til en bred vifte af retter. Drik nu og et par år frem og gerne lettere afkølet.

Økologisk
Østrig/Hvidvin/Weingut Christoph Bauer
Weingut Christoph Bauer Grauer Burgunder 2018 Niederösterreich
Weingut Christoph Bauer Grauer Burgunder 2018 Niederösterreich

Weingut Christoph Bauer - er med sine ca. 20 ha vinmarker på stejle skråninger i Pulkau-dalen i DAC Weinviertel i Niederösterreich regnet for en mindre kvalitetsproducent og har rødderne plantet i Jetzeldorf siden 1935, hvor familien Bauer startede eventyret; idag er det Christoph Bauer og hustruen Heidi, som varetager alt fra markplejen til aftapning og salg fra deres pitoreske vinhus i Jetzeldorf, en lille times kørsel nord for Wien nær grænsen til Tjekkiet.

Med afsæt i bæredygtig og certificeret økologisk vindyrkning af regionens klassiske druer, anerkendes vinene fra Christoph Bauer´s enkeltmarker for på fornemste vis at udtrykke druernes autencitet, terroir og årgangenes forskelligheder. Som vinproducent har Bauer opnået de maksimale 3 stjerner i det ansete østrigske vinmagasin Falstaff.

Grauer Burgunder 2018 - er en kraftig, fyldig hvidvin på Grauer Burgunder  (Chardonnay), fra enkeltmarken  Riede Znaimer Haide ( 0,9 ha), hvor mere end 20 millioner gammel kalkholdig havbund, sand og kvarts udgør en vigtig del af terroiret, som også her bidrager med råstof, vitalitet og den klassiske syrestruktur, som kendetegner de bedste hvidvine. 

Riede Znaimer Haide er alene tilplantet med Grauer Burgunder og markens relativt køligere terroir er skræddersyet til druens temperament, hvor forbilledet er naturligvis er Bourgogne med mineralitet, kølig eksotisk frugt, etyl caproat / grønne og gule æbler, (dyrt) toastet eg og god mundfylde, som gør vinen velegnet til hvide fisk, (grillede ) jomfruhummere eller asparges i sæson.

Økologisk
Østrig/Hvidvin/Weingut Christoph Bauer
Weingut Christoph Bauer Grüner Veltliner Spezial 2018 - Niederösterreich
Weingut Christoph Bauer Grüner Veltliner Spezial 2018 - Niederösterreich

Weingut Christoph Bauer - er med sine ca. 20 ha vinmarker på stejle skråninger i Pulkau-dalen i DAC Weinviertel i Niederösterreich regnet for en mindre kvalitetsproducent og har rødderne plantet i Jetzeldorf siden 1935, hvor familien Bauer startede eventyret; idag er det Christoph Bauer og hustruen Heidi, som varetager alt fra markplejen til aftapning og salg fra deres pitoreske vinhus i Jetzeldorf, en lille times kørsel nord for Wien nær grænsen til Tjekkiet.

Med afsæt i bæredygtig og certificeret økologisk vindyrkning af regionens klassiske druer, anerkendes vinene fra Christoph Bauer´s enkeltmarker for på fornemste vis at udtrykke druernes autencitet, terroir og årgangenes forskelligheder. Som vinproducent har Bauer opnået de maksimale 3 stjerner i det ansete østrigske vinmagasin Falstaff.

Grüner Veltliner Spezial 2018 - er en kraftig og krydret hvidvin, fremstillet på Østrigs bedst kendte drue, Grüner Veltliner, fra enkeltmarken Riede Haidsatzen, hvor mere end 20 millioner år gammel kalkholdig havbund, sand og kvarts udgør en vigtig del af terroiret, som her bidrager med råstof og vitalitet og den klassiske syrestruktur. Markens stejle og sydvestvendte orientering sikrer en længere vækstsæson med højere fenolisk modenhed til den sent modnende Grüner. Farven er udpræget grønlig med klare reflekser, duften eksotisk og krydret med druens karakteristiske hvide peberkrydderi og kandiseret lime og ingefær med tyngde, power og høj syre. Smagen er tør, men her er både naturlig modenhed, mineralitet og spændstig struktur samlet i ét og med potentiale til ekstra smagsbonus efter et par år på flasken. En personlig og seriøs Grüner Veltliner.

Økologisk
Østrig/Hvidvin/Weingut Christoph Bauer
Weingut Christoph Bauer - DAC Weinviertel / Niederösterreich
Weingut Christoph Bauer - DAC Weinviertel / Niederösterreich

Weingut Christoph Bauer - er med sine ca. 20 ha vinmarker på stejle skråninger i Pulkau-dalen i DAC Weinviertel i Niederösterreich regnet for en mindre kvalitetsproducent og har rødderne plantet i Jetzeldorf siden 1935, hvor familien Bauer startede eventyret; idag er det Christoph Bauer og hustruen Heidi, som varetager alt fra markplejen til aftapning og salg fra deres pitoreske vinhus i Jetzeldorf, en lille times kørsel nord for Wien nær grænsen til Tjekkiet.

Med afsæt i bæredygtig og certificeret økologisk vindyrkning af regionens klassiske druer, anerkendes vinene fra Christoph Bauer´s enkeltmarker for på fornemste vis at udtrykke druernes autencitet, terroir og årgangenes forskelligheder. Som vinproducent har Bauer opnået de maksimale 3 stjerner i det ansete østrigske vinmagasin Falstaff.

Grüner Veltliner DAC Weinviertel 2018 - er en klassisk ung hvidvin, fremstillet på Østrig´s bedst kendte drue, Grüner Veltliner, hvor druerne hentes fra to plots, Riedel Felderberger og Riedel Bergsatz, hvor mange millioner gammel kalkholdig havbund, sand og kvarts udgør en vigtig del af terroiret, som bidrager til den sprøde syre. Farven er udpræget grønlig med klare reflekser, duften krydret med druens karakteristiske hvide peberkrydderi og eksotiske frugt, som går i retning af både Sauvignon Blanc og Vermentino, men med sin helt egen personlighed. Smagen er tør, men frugten og især den knitrende syre bidrager med friskhed og kølig elegance, lige så rustfri som den ståltank, som vinen blev skabt i.

En skøn og velsmagende hvidvin med fokus på letvægt og frugtighed.

Økologisk
Frankrig/Rødvin/Château de Caraguilhes
Les Gourgoules, Château de Caraguilhes 2016 AOP Corbiéres
Les Gourgoules, Château de Caraguilhes 2016 AOP Corbiéres

Château de Caraguilhes - er beliggende i det sydvestlige Languedoc-Rousillon´s AOP Corbiéres, cirka midtvejs mellem Carcassonne og Narbonne i et naturskønt og ganske uberørt område. Det er også et af Corbiéres ældste vinhuse, grundlagt  Cistercienser Ordenen i nærliggende Abbaye de Fontfroide. Ejendommen blev bygget i 1525 og råder over mere end 650 hektarer, som udover 135 ha vinmarker er helt braklagt med vild garrique og spredt skov.

Den algierskfødte ildsjæl, Lionel Faivre købte ejendommen i 1958 og lagde med stor veneration for områdets potentiale grundstenen til den høje kvalitet. Efter et langt liv solgte Faivre i 2005 ejendommen til Pierre Gabison, som har overtaget kvalitets-stafetten.

Siden 1987 har Caraguilhes dyrket 100 % økologisk og hører til pionérerne indenfor bæredygtighed og økologi med afsæt i vinmarker med højt aldersgennemsnit, traditionel low-tech og håndlavet produktion, høj integritet og kvalitet.

Les Gourgoules fra topårgangen 2016 - er en spændende cuvée, fremstillet af 60 % Syrah, gæret både som maceración carbonique og traditionelt på stål & store cementtanke, 25 % Carignan fra 90 år gamle stokke (maceración carbonique) og de sidste 15 % på Grenache Noir, traditionelt vinificeret. Hver af de tre grundvine er lagret på både fade og på cement og siden sammenstukket til den endelige cuvée.

Resultatet er en forbløffende livlig og potent vin med ligedele udfarende sort og rød stenfrugt, velduftende saftighed med kølig nord-rhônsk slank frugt, men også garrique-krydderier, sorte oliven, peberkværn og charmerende bærsødme og god fyldighed i munden i Châteauneuf-forklædning, uden antydninger af røget flæsk eller spegepølse.

91 Points, Parker, The Wine Advocate

Gold 2018 - Challenge Millésime BIO

 

Økologisk
Frankrig/Rosé/Château de Caraguilhes
Cara de Caraguilhes Rosé - AOP Corbiéres
Cara de Caraguilhes Rosé - AOP Corbiéres

Château de Caraguilhes - er beliggende i det sydvestlige Languedoc-Rousillon´s AOP Corbiéres, cirka midtvejs mellem Carcassonne og Narbonne i et naturskønt og ganske uberørt område. Det er også et af Corbiéres ældste vinhuse, grundlagt  Cistercienser Ordenen i nærliggende Abbaye de Fontfroide. Ejendommen blev bygget i 1525 og råder over mere end 650 hektarer, som udover 135 ha vinmarker er helt braklagt med vild garrique og spredt skov.

Den algierskfødte ildsjæl, Lionel Faivre købte ejendommen i 1958 og lagde med stor veneration for områdets potentiale grundstenen til den høje kvalitet. Efter et langt liv solgte Faivre i 2005 ejendommen til Pierre Gabison, som har overtaget kvalitets-stafetten.

Siden 1987 har Caraguilhes dyrket 100 % økologisk og hører til pionérerne indenfor bæredygtighed og økologi med afsæt i vinmarker med højt aldersgennemsnit, traditionel low-tech og håndlavet produktion, høj integritet og kvalitet.

Cara de Caraguilhes Rosé - er en sjælden undtagelse fra det ellers helt rødvinsdominerede Corbiéres:

Fremstillet af økologisk dyrkede og håndhøstede Grenache Noir og Mourvedre-druer i forholdet 90/10, er Cara en forbløffende og forførende rosé med en feminin provencalsk roséfarve.

I næsen frugtrig og saftig duft, tætpakket med rød frugt, hindbær, jordbær og lille krydret strejf, sødmefuld og saftig smag med fin og delikat balance; en seriøs rosé med lavt restsukker, men indbygget charme.

Medal d´Or 2019 - Concours Interprofessionel des Grands Vins de Corbiéres

 

 

Spanien/Sherry/Sánchez Romate Hnos
Sánchez Romate -  Oloroso "Encontrado" 1/ 5 Butts
Sánchez Romate - Oloroso "Encontrado" 1/ 5 Butts

Romate´s NV Oloroso Encontrado 20 % vol.  - (den genfundne Oloroso ) specialaftapning af udvalgte og håndplukkede vine fra det historiske sherryhus Romate.

Filosofien er den enkle, at hvert enkelt fad / butt er en unik reaktor, hvor kombinationen af unge Palomino Fino-baserede vine via biologisk modning med den naturlig gær, fadets sammensætning  og porøsitet fra de anvendte træsorter, temperaturen, lagringstiden og placering i kælderen tilsammen definerer vinens temperament, stil og personlighed.

Sherry-specialisten Peter Dauthieu med engelsk /andalusisk oprindelse - og bosiddende i Jerez, udvælger personligt de bedst egnede vine til vores "Oloroso Encontrado" fra små 5 fade á cirka 600 liter fra Romate´s kældre. "Håndplukkede" i ordets egentlige betydning og med konsistent tårnhøj kvalitet.

Historien:

Vinen stammer fra små 5 Butts fra en solera med cirka 30 år gamle Oloroso-vine, som Peter Dauthieu blev svært begejstret for; for lidt til at blive solgt og alt for gode til at blive liggende og som sagtens kunne være passeret som "VORS", hvis Romate ellers troede på det system, men de går egne veje og laver ikke "VORS", skønt vinene er gamle nok.

Farven er relativ lys og bleget gylden som kastanjer med et grønt strejf og duften og ikke mindst smagen er kompleks og ekstremt koncentreret med tørrede frugter, tørrede krydderier, vokslys, træ, alkydmaling, acetone og ristede hasselnødder og fadnoter, som står på skuldrene af biologisk og oxidativ modning igennem mere end 30 år. 

37,5 cl. knastør, men fyldig kvalitetsoplevelse.

94 points, The Wine Gang, December 2018

.

Spanien/Sherry/Sánchez Romate Hnos
Cayetano del Pino - Palo Cortado - 1/5 Viejisimo - DO Jerez-Xérès-Sherry
Cayetano del Pino - Palo Cortado - 1/5 Viejisimo - DO Jerez-Xérès-Sherry

Cayetano del Pino Cia.  ( fungerer i dag stort set kun som "Rugemødre" /Almacenistas ) blev grundlagt i 1886 og voksede sig over årene til at være et af de største sherry-huse indtil krisen i begyndelsen af 1980´erne tvang familien til helt at sadle forretningen om fra  status som aftappere og eksportør til kun at fremstille og lagre vin for andre større huse. I 1983 flyttede de ind i en tidligere Domeq-lodge i Palaza de los Silos og fandt sig til rette med særligt fokus på "Palo Cortado-kategorien". I dag er Cayetano del Pino anerkendt som noget nær specialister indenfor denne sherry-type, som er omgærdet med en blanding af mystik og tilsat passende mængder af varm luft......og måske er det ganske enkelt producenternes hensigt at undgå en fremstillingsteknisk forklaring på tilblivelsen af Palo Cortado.

Palo Cortado er en type, som i udgangspunkt var bestemt til at være en fino, der af "ukendte årsager" opførte sig anderledes i sin udvikling- og som mistede sit beskyttende lag af flor, hvorefter fadet blev "pillet ud af soleraen".

I dette tilfælde fra 5 butts forstærket til ca. 21 % vol. med oxidativ lagring over en solera med en gennemsnitlig alder på cirka 35 år. Langt lettere og opleves mindre sød (teknisk set er vinen knastør ) end en Oloroso og ganske anderledes i smagen uden reminiscenser fra flor & Amontillado, som den dog minder mere om i duften og sprødheden; med sig har denne koncentrerede vin en duft af sukkerristede hasselnødder, stødte vaniljekorn, mandarin og citrus, mens munden er helt afrundet og superkoncentreret med cremet fylde, krydderier og julekage, men uden restsukker overhovedet!

Pumpet forsigtigt fra fadet og tappet på 375 ml flasker hos Sanchez Romate uden nogen filtrering eller behandling.

95 Points Parker, The Wine Advocate

"Fantastic value", Jancis Robinson MW.

Spanien/Sherry/Sánchez Romate Hnos
Cayetano del Pino Cia. Palo Cortado Solera - DO Jerez-Xérès-Sherry
Cayetano del Pino Cia. Palo Cortado Solera - DO Jerez-Xérès-Sherry

Cayetano del Pino Cia.  som i dag næsten kun opererer som "Rugemødre" /Almacenistas", blev grundlagt i 1886 og voksede sig over årene til at være et af de største sherry-huse indtil krisen i begyndelsen af 1980´erne tvang familien til helt at sadle forretningen om fra  status som aftappere og eksportør til kun at fremstille og lagre vin for andre større huse. I 1983 flyttede de ind i en tidligere Domeq-lodge i Palaza de los Silos og fandt sig til rette med særligt fokus på "Palo Cortado-kategorien". I dag er Cayetano del Pino anerkendt som noget nær specialister indenfor denne sherry-type, som er omgærdet med en blanding af mystik og passende mængder af varm luft.....

Palo Cortado er en type, som i udgangspunkt var en fino, der uden videre opførte sig anderledes i sin udvikling- og som mistede sit beskyttende lag af flor, hvorefter fadet blev holdt flyttedag og vinen "pillet ud af soleraen", forstærket til ca. 20 % vol. og i stedet tog rejsen mod oxidativ lagring over en solera med en gennemsnitlig alder på cirka 15-20 år. Langt lettere og uden tyngden som en Oloroso og anderledes i smagen end Amontillado, som den dog minder mere om i duften....!!!

 Orangegylden farve, duften præget af saltristede mandler og hasselnødder, møbel-polish og neglelak, mens smagen er mere i retning af cremet kernesmør, citrusnoter og mandarin med ristede krydderier, julekage og lang eftersmag.

"Very Good 4/5", Sherry Notes

94 Points Decanter.

 

Spanien/Sherry/Sánchez Romate Hnos
Sánchez Romate - Amontillado "Olvidado"  1/5 Toneles- DO Jeréz / Xérès / Sherry
Sánchez Romate - Amontillado "Olvidado" 1/5 Toneles- DO Jeréz / Xérès / Sherry

Romate´s NV Amontillado Olvidado - (den glemte Amontillado ) specialaftapning af udvalgte vine fra det historiske sherryhus Romate.

Filosofien er den enkle, at hvert enkelt fad / butt er en unik reaktor, hvor kombinationen af unge Palomino Fino-baserede vine via biologisk modning med den naturlig gær, fadets sammensætning  og porøsitet fra de anvendte træsorter, temperaturen, lagringstiden og placering i kælderen tilsammen definerer vinens temperament, stil og personlighed.

Sherry-specialisten Peter Dauthieu med engelsk /andalusisk oprindelse - og bosiddende i Jerez, udvælger personligt de bedst egnede vine til vores "Amontillado Olvidado" fra små 5 fade af cirka 1000 liter fra Romate´s kældre. "Håndplukkede" i ordets egentlige betydning og med konsistent tårnhøj kvalitet.

Fra en solera med 25 år gamle Amontillados, hvor Romate ikke tilførte yngre vine, fik denne gamle Amontillado lov til at ligge hengemt & henglemt og kun lejlighedsvist tilført alkohol til et niveau omkring 20 % vol. Derefter overladt til sig selv, glemt og for få år siden genfundet, hvor Romate snarere optræder i rollen som Almacenista end traditionelt sherryhus.

Farven er intens ravgylden og duften koncentreret med indslag af tobak og lag af krydderier, træ og ristede nødder, hasselnødder og fadnoter, som går igen i smagen med afsæt i vinens fødsel som "Fino" med salte noter, flor, men udviklet igennem biologisk og oxidativ modning igennem mere end 25 år.

Et lille mesterværk for kræsne Amontillado-freaks, ultrakompleks og håndtappet flaske for flaske uden nogen form for filtrering, hvorfor vinen kan være en smule uklar af tartarisk syre og vinsten.

93 Points Parker / The Wine Advocate

 

Spanien/Sherry/Sánchez Romate Hmnos
Sanchez Romate - Fino Perdido 1/15 Butts - DO Jeréz / Xèrés / Sherry
Sanchez Romate - Fino Perdido 1/15 Butts - DO Jeréz / Xèrés / Sherry

Romate´s Fino Perdido 1/15 Butts  (en Rama) tilhører en beskeden specialaftapning af udvalgte "butts" på ca. 600 liter fra det historiske sherryhus Romate, her i rollen som Almacenista.

Filosofien er, at hvert enkelt fad / butt er en unik reaktor, hvor kombinationen af unge Palomino Fino-baserede vine igennem biologisk modning og den naturlige gær & "lie", fadets sammensætning af træsorter, temperaturen, lagringstiden og placering i kælderen, tilsammen definerer vinens temperament, stil og personlighed.

Sherry-specialisten Peter Dauthieu med engelsk /andalusisk oprindelse - og bosiddende i Jerez, udvælger personligt de bedst egnede vine til vores "Fino Perdido" fra op til 15 "Butts" i Romate´s kældre. "Håndplukkede" i ordets egentlige betydning og med konsistent tårnhøj kvalitet.

Fino Perdido (den "tabte fino" ) er en markant ældre Fino end Romate´s egen, med mere dybde og med hele 8-9 års lagring og kan bedst sammenlignes med en Fino-Amontillado (som iflg Consejo´en dog ikke eksisterer som klassifikation...), mørkere, mere gylden med mere krop og tekstur, men stadig absolut knastør og med en uendelig eftersmag. Nydes solo - eller som ledsager til alle ægte tapas-kombinationer med sin salte og umami-spækkede duft - og smag. Ovenikøbet med bedre holdbarhed  end basis-fino; snildt med 6-8 ugers holdbarhed i køleren.

Vinen er helt ubehandlet, uden filtrering og tilhører kategorien "en rama" - helt naturlig og med biologisk lagring i op til 9 år "under the flor", balanceret og ikke smadret af acetaldehyld.

Romate´s "Fino Perdido" sælges kun i små mængder og især på toprestauranter i England, Australien, New Zealand og USA - og naturligvis på barer og restauranter i hjembyen Jerez de la Frontera.

75 cl. kvalitetsoplevelse med praktisk skruelåg og ganske enkelt en obligatorisk Fino i ethvert  sherry-repetoire!

92 Points Parker / The Wine Advocate

Spanien/Sherry/Bodegas Francisco Yuste
"Aurora" Pedro Ximenéz  Vino Dulce Naturel - DO Jerez-Xérès-Sherry
"Aurora" Pedro Ximenéz Vino Dulce Naturel - DO Jerez-Xérès-Sherry

I 1904 gav sherry-legenden Pedro Romero navnet "Aurora" til sin bedste Manzanilla for at ære sin unge hustru, Aurora Ambrose Lacave. Hendes portræt er det gennemgående tema i hele suiten af topvinene i serien "Aurora".

Efter sin mands død i 1911 formåede Aurora som ung mor til 3 børn og trods alle odds at videreføre (Bodegas) Pedro Romero i den stærkt patriarkalske sherry-verden til sin død i 1953.

I 2015 blev mærket "Aurora" købt af den dynamiske Francisco "Paco" Yuste, som op igennem 1990´erne allerede havde opkøbt en stribe berømte sherry-huse og vinmarker og fik reddet dem fra forfald og truende konkurser. 

"Aurora" Pedro Ximenéz - eller slet og ret "PX" er en sød vin i kategorien "Vino Dulce Natural, lavet med udgangspunkt i 100 % Pedro Ximenéz-druer, som soltørres i det fri efter høsten og presses igennem kokos-måtter i et gammeldags "kebab-system". Den koncentrerede most gæres ikke, men forstærkes istedet til 15 % alc. vol og passerer igennem kælderens criadera- og solera-system i omtrentligt 10-15 år.

Farven er dyb mahogni med et grønt strejf og tyktflydende i glasset med "tykke lår" og gardiner...og duften voldsomt præget af mørke rosiner, dadler, modne figner og blommekompot.

I munden er vinen utrasød med masser af viskositet, silkeblød mundfylde og en let syre, som lige akkurat samler op og tilfører vinen en frelsende balance. Et koncentreret "maurisk kagebord", som fordrer en funktionsduelig bugspytkirtel og et skræmmende kalorie- og restsukkerindhold på ikke under 300 g / liter.

Nydes køleskabskold af hvidvinsglas til eksempelvis blåskimmeloste eller til alskens desserter.

91 points, Wine Spectator

Spanien/Sherry/Bodegas Francisco Yuste
"Aurora" Oloroso - DO Jerez-Xérès-Sherry
"Aurora" Oloroso - DO Jerez-Xérès-Sherry

I 1904 gav sherry-legenden Pedro Romero navnet "Aurora" til sin bedste Manzanilla for at ære sin unge hustru, Aurora Ambrose Lacave. Hendes portræt er det gennemgående tema i hele suiten af topvinene i serien "Aurora".

Efter sin mands død i 1911 formåede Aurora som ung mor til 3 børn og trods alle odds at videreføre (Bodegas) Pedro Romero i den stærkt patriarkalske sherry-verden til sin død i 1953.

I 2015 blev mærket "Aurora" købt af den dynamiske Francisco "Paco" Yuste, som op igennem 1990´erne allerede havde opkøbt en stribe berømte sherry-huse og vinmarker og fik reddet dem fra forfald og truende konkurser. 

Aurora Oloroso Sherry - er til forskel fra Amontillado ikke biologisk lagret under "flor", men er lavet med udgangspunkt i 100 % Palomino Fino og er oxidativt lagret i omtrentligt 10 års tid i "bottas" i Bodegas Los Àngeles i den højereliggende Barrio Alto i Sanlúcar de Barrameda, hvor vinen er rejst igennem kælderens criadera- og solera-system inden tapning - helt uden filtrering eller behandling.

Farven er lys og rav-gylden fra fadlagringen, duften er pakket med lagrede noter af tørret frugt og valnødder med solid sødme, trods den knastørre stil og stort set uden restsukker overhovedet. I munden er vinen silkeblød, koncentreret med soya-ristede sesamfrø og valnød. I afslutningen fornemmes salte noter, der afslører lagringen i Sanlúcar, en terroir-signatur i kategorien "Sanlúqueño Oloroso".

Vinen holder 18 % vol. og kan sagtens matche et hovedmåltid med hårvildt, rødt oksekød eller modne oste.

90 Points Wine Spectator

Spanien/Sherry/Bodegas Francisco Yuste
"Aurora" Amontillado DO Jerez-Xérès-Sherry
"Aurora" Amontillado DO Jerez-Xérès-Sherry

I 1904 gav sherry-legenden Pedro Romero navnet "Aurora" til sin bedste Manzanilla for at ære sin unge hustru, Aurora Ambrose Lacave. Hendes portræt er det gennemgående tema i hele suiten af topvinene i serien "Aurora".

Efter sin mands død i 1911 formåede Aurora som ung mor til 3 børn og trods alle odds at videreføre (Bodegas) Pedro Romero i den stærkt patriarkalske sherry-verden til sin død i 1953.

I 2015 blev mærket "Aurora" købt af den dynamiske Francisco "Paco" Yuste, som op igennem 1990´erne allerede havde opkøbt en stribe berømte sherry-huse og vinmarker og fik reddet dem fra forfald og truende konkurser. 

Aurora Amontillado - er med afsæt i Fino-typen baseret på 100 % Palomino Fino og har rødderne plantet i en Manzanilla Pasada fra Bodegas Yuste´s 1991-solera fra Bodegas Los Àngeles i Barrio Alto i den højereliggende del af Sanlúcar.

Farven er ravgylden med god fedme og duften meget ekspressiv med tydelige noter af både biologisk og oxidativ lagring, hvor aldersgennemsnittet formentlig ligger på imellem 15-20 år, hvor alt er mere koncentreret end normalt. Også alkoholprocenten ligger højere end normalt for Amontillado-typen.

Her har vi tydelige noter af flor og strandsand, salt og havduft smelter sammen med mørke, lagrede og oxidative smagselementer af ristede saltmandler, hasselnødder, valnødder, brune figner og syltet pomeransskal, præcist og knastørt med både mundfylde og læskende gumme-syre og en smult salt i afslutningen.

Ultra kompleks og totalt umami - og betydeligt mere koncentreret end normalt for Amontillado-kategorien.

19 % alc. og matcher fede fisk, modne oste, hapsere med stegte svampe og en ansjos på toppen; kan snildt anvendes som ledsager til pescaditas & tapas-kombinationer.

50 cl. kvalitetsoplevelse, som kan holde sig i ugevis i køleskabet - altid drikkeklar.

91 Points  ( 5/6 stjerner ) - Niels Lillelund, JP, April 2019:

92 Points Wine & Spirits Magazine 2017

93 Points Wine Spectator 2017