All

19 vine

Spanien/Champagne/Mousserende/Vilarnau - Gonzalez Byass
Cava Rosato Brut DO - Cellers Vilarnau
Cava Rosato Brut DO - Cellers Vilarnau

Den spanske Cava er en berømt, men omdiskuteret mousserende vin efter den klassiske champagne-metode med afsæt i DO´ens oprettelse i 1972 og med dyrknings-zoner omkring hele 159 byer i så forskellige klima- og kulturelt mangfoldige egne af den iberiske halvø som tænkes kan..: fra Badajoz i vest til Valencia i øst. Langt den største del af produktionen ligger dog i det rige, men oprørske Catalonien, en små 40 km vest for Barcelona, hvor vinerierne ligger skulder ved skulder omkring byen San Sadurni d`Anoia. Her finder vi de to største og dominerende mærkevare-cava´er, som ikke kræver nogen yderligere præsentation og en håndfuld mindre, dedikerede huse med højere fokus på markplejen, druematerialet, gær-typerne og det klassiske håndværk.

Vilarnau - er et af disse mikro-vinerier, designet af den catalanske stjernearkitekt Luis Gonzalez og udmærker sig ved en beskeden produktion, heldigvis ejet af sherry-kæmpen Gonzalez Byass, som finansierer hele "pakken" fra dyrkningen af de stedbundne druetyper, Xarello, Macabeo, Parellada, Subirat Parent plus Pinot Noir og Chardonnay og ikke mindst forestår vinifikationen og det videre produktions-flow til den salgsklare flaske.

Damiá Deás og Eva Plazas Torné - er  den sympatiske duo bag vinene hos Vilarnau og Toca er et brand udviklet til Long Wines i Madrid.

Toca Rosato Brut - med afsæt i 100 % af den lokale drue, Trepat, er en provence-rosa cava med levende bobler, som er fint integreret i vinen, ren og frugtrig bærduft af især hindbær og røde tulipaner  (trods cava-druernes ofte manglende aromatik) og en læskende, spændstig frugtrig smag og afstemt syre og afbalanceret eftersmag uden den benede syre, man desværre ofte møder i industriel cava.

Toca Rosato er med ca. 12-15 mdrs. flaskelagring efter champagnemetoden et alsidigt alternativ til Crémant og har med sine smidige bobler og lette frugt let ved at tilpasse sig rollen som aperitif, madskubber til tapas-kombinationer mv. serveret ved ca. 9 grader. 

Økologisk
Spanien/Rødvin/Bodegas Aroa
Davida Garnacha 2018 DO Navarra - "Naturvin"
Davida Garnacha 2018 DO Navarra - "Naturvin"

Bodegas Aroa er et fremsynet og progressivt vinhus og blandt de første og førende indenfor den spirende biodynamiske- og økologiske produktion af Navarra-distriktets kvalitetsvine fra deres ca. 25 hektarer vinmarker, beliggende i den højeste del af Navarra-distriktet i Nordøstspanien.

Vinmarkerne med Garnacha er strøet med løs hånd over bakkerne i Yerri-dalen, godt beskyttet af bjergkæderne Sierra Urbasa-  og Andia, hvor den stærke og tørre nord-sydgående vind sørger for at udtørre fugten i vinmarkerne, hvor der aldrig har været anvendt sprøjtemidler eller systemiske midler af nogen art.

Davida Garnaha er fremstillet af håndhøstede Garnacha-druer, vinificeret i 12.000 liters ståltanke ved meget lave temperaturer, så svovlsikring af mosten helt undgås i vinifikationen. Efter overstået gæring holdes vinen afkølet helt indtil aftapningen, som foregår uden yderligere indgreb, udover sterilfiltrering- og nitrogen for at holde vinen i et anaerobisk jerngreb! Naturvins-genren er en forræderisk øvelse, hvis renheden i vinen skal holdes intakt.

Stilmæssigt befinder vi os et sted i Beajolais og omegn, skønt vinifikationen i dette tilfælde ikke er med maceracion carbonique. Her er trykket lagt på den primære frugt og den findes i rigelige mængder med overvældende frugtrigdom af hindbær og røde skovbær, næsten ingen tanniner, men støttet af frugtsyre og masser af saftig ekstrakt og cremet, mostet charme - uden mislyde, trods fraværet af svovl, som tværtom lader frugten flyve frit!

Davida er et moderne spansk eventyr og kunne i og for sig lige så godt komme fra Sydfrankrig, hvor den stilistisk har sit afsæt og åndsfæller.

Nyd Davida godt afkølet som ledsager til lettere retter eller blot som solist!

Spanien/Sherry/Sánchez Romate Hnos
Sánchez Romate -  Oloroso "Encontrado" 1/ 5 Butts
Sánchez Romate - Oloroso "Encontrado" 1/ 5 Butts

Romate´s NV Oloroso Encontrado 20 % vol.  - (den genfundne Oloroso ) specialaftapning af udvalgte og håndplukkede vine fra det historiske sherryhus Romate.

Filosofien er den enkle, at hvert enkelt fad / butt er en unik reaktor, hvor kombinationen af unge Palomino Fino-baserede vine via biologisk modning med den naturlig gær, fadets sammensætning  og porøsitet fra de anvendte træsorter, temperaturen, lagringstiden og placering i kælderen tilsammen definerer vinens temperament, stil og personlighed.

Sherry-specialisten Peter Dauthieu med engelsk /andalusisk oprindelse - og bosiddende i Jerez, udvælger personligt de bedst egnede vine til vores "Oloroso Encontrado" fra små 5 fade á cirka 600 liter fra Romate´s kældre. "Håndplukkede" i ordets egentlige betydning og med konsistent tårnhøj kvalitet.

Historien:

Vinen stammer fra små 5 Butts fra en solera med cirka 30 år gamle Oloroso-vine, som Peter Dauthieu blev svært begejstret for; for lidt til at blive solgt og alt for gode til at blive liggende og som sagtens kunne være passeret som "VORS", hvis Romate ellers troede på det system, men de går egne veje og laver ikke "VORS", skønt vinene er gamle nok.

Farven er relativ lys og bleget gylden som kastanjer med et grønt strejf og duften og ikke mindst smagen er kompleks og ekstremt koncentreret med tørrede frugter, tørrede krydderier, vokslys, træ, alkydmaling, acetone og ristede hasselnødder og fadnoter, som står på skuldrene af biologisk og oxidativ modning igennem mere end 30 år. 

37,5 cl. knastør, men fyldig kvalitetsoplevelse.

94 points, The Wine Gang, December 2018

.

Spanien/Sherry/Sánchez Romate Hnos
Cayetano del Pino - Palo Cortado - 1/5 Viejisimo - DO Jerez-Xérès-Sherry
Cayetano del Pino - Palo Cortado - 1/5 Viejisimo - DO Jerez-Xérès-Sherry

Cayetano del Pino Cia.  ( fungerer i dag stort set kun som "Rugemødre" /Almacenistas ) blev grundlagt i 1886 og voksede sig over årene til at være et af de største sherry-huse indtil krisen i begyndelsen af 1980´erne tvang familien til helt at sadle forretningen om fra  status som aftappere og eksportør til kun at fremstille og lagre vin for andre større huse. I 1983 flyttede de ind i en tidligere Domeq-lodge i Palaza de los Silos og fandt sig til rette med særligt fokus på "Palo Cortado-kategorien". I dag er Cayetano del Pino anerkendt som noget nær specialister indenfor denne sherry-type, som er omgærdet med en blanding af mystik og tilsat passende mængder af varm luft......og måske er det ganske enkelt producenternes hensigt at undgå en fremstillingsteknisk forklaring på tilblivelsen af Palo Cortado.

Palo Cortado er en type, som i udgangspunkt var bestemt til at være en fino, der af "ukendte årsager" opførte sig anderledes i sin udvikling- og som mistede sit beskyttende lag af flor, hvorefter fadet blev "pillet ud af soleraen".

I dette tilfælde fra 5 butts forstærket til ca. 21 % vol. med oxidativ lagring over en solera med en gennemsnitlig alder på cirka 35 år. Langt lettere og opleves mindre sød (teknisk set er vinen knastør ) end en Oloroso og ganske anderledes i smagen uden reminiscenser fra flor & Amontillado, som den dog minder mere om i duften og sprødheden; med sig har denne koncentrerede vin en duft af sukkerristede hasselnødder, stødte vaniljekorn, mandarin og citrus, mens munden er helt afrundet og superkoncentreret med cremet fylde, krydderier og julekage, men uden restsukker overhovedet!

Pumpet forsigtigt fra fadet og tappet på 375 ml flasker hos Sanchez Romate uden nogen filtrering eller behandling.

95 Points Parker, The Wine Advocate

"Fantastic value", Jancis Robinson MW.

Spanien/Sherry/Sánchez Romate Hnos
Cayetano del Pino Cia. Palo Cortado Solera - DO Jerez-Xérès-Sherry
Cayetano del Pino Cia. Palo Cortado Solera - DO Jerez-Xérès-Sherry

Cayetano del Pino Cia.  som i dag næsten kun opererer som "Rugemødre" /Almacenistas", blev grundlagt i 1886 og voksede sig over årene til at være et af de største sherry-huse indtil krisen i begyndelsen af 1980´erne tvang familien til helt at sadle forretningen om fra  status som aftappere og eksportør til kun at fremstille og lagre vin for andre større huse. I 1983 flyttede de ind i en tidligere Domeq-lodge i Palaza de los Silos og fandt sig til rette med særligt fokus på "Palo Cortado-kategorien". I dag er Cayetano del Pino anerkendt som noget nær specialister indenfor denne sherry-type, som er omgærdet med en blanding af mystik og passende mængder af varm luft.....

Palo Cortado er en type, som i udgangspunkt var en fino, der uden videre opførte sig anderledes i sin udvikling- og som mistede sit beskyttende lag af flor, hvorefter fadet blev holdt flyttedag og vinen "pillet ud af soleraen", forstærket til ca. 20 % vol. og i stedet tog rejsen mod oxidativ lagring over en solera med en gennemsnitlig alder på cirka 15-20 år. Langt lettere og uden tyngden som en Oloroso og anderledes i smagen end Amontillado, som den dog minder mere om i duften....!!!

 Orangegylden farve, duften præget af saltristede mandler og hasselnødder, møbel-polish og neglelak, mens smagen er mere i retning af cremet kernesmør, citrusnoter og mandarin med ristede krydderier, julekage og lang eftersmag.

"Very Good 4/5", Sherry Notes

94 Points Decanter.

 

Spanien/Sherry/Sánchez Romate Hnos
Sánchez Romate - Amontillado "Olvidado"  1/5 Toneles- DO Jeréz / Xérès / Sherry
Sánchez Romate - Amontillado "Olvidado" 1/5 Toneles- DO Jeréz / Xérès / Sherry

Romate´s NV Amontillado Olvidado - (den glemte Amontillado ) specialaftapning af udvalgte vine fra det historiske sherryhus Romate.

Filosofien er den enkle, at hvert enkelt fad / butt er en unik reaktor, hvor kombinationen af unge Palomino Fino-baserede vine via biologisk modning med den naturlig gær, fadets sammensætning  og porøsitet fra de anvendte træsorter, temperaturen, lagringstiden og placering i kælderen tilsammen definerer vinens temperament, stil og personlighed.

Sherry-specialisten Peter Dauthieu med engelsk /andalusisk oprindelse - og bosiddende i Jerez, udvælger personligt de bedst egnede vine til vores "Amontillado Olvidado" fra små 5 fade af cirka 1000 liter fra Romate´s kældre. "Håndplukkede" i ordets egentlige betydning og med konsistent tårnhøj kvalitet.

Fra en solera med 25 år gamle Amontillados, hvor Romate ikke tilførte yngre vine, fik denne gamle Amontillado lov til at ligge hengemt & henglemt og kun lejlighedsvist tilført alkohol til et niveau omkring 20 % vol. Derefter overladt til sig selv, glemt og for få år siden genfundet, hvor Romate snarere optræder i rollen som Almacenista end traditionelt sherryhus.

Farven er intens ravgylden og duften koncentreret med indslag af tobak og lag af krydderier, træ og ristede nødder, hasselnødder og fadnoter, som går igen i smagen med afsæt i vinens fødsel som "Fino" med salte noter, flor, men udviklet igennem biologisk og oxidativ modning igennem mere end 25 år.

Et lille mesterværk for kræsne Amontillado-freaks, ultrakompleks og håndtappet flaske for flaske uden nogen form for filtrering, hvorfor vinen kan være en smule uklar af tartarisk syre og vinsten.

93 Points Parker / The Wine Advocate

 

Spanien/Sherry/Sánchez Romate Hmnos
Sanchez Romate - Fino Perdido 1/15 Butts - DO Jeréz / Xèrés / Sherry
Sanchez Romate - Fino Perdido 1/15 Butts - DO Jeréz / Xèrés / Sherry

Romate´s Fino Perdido 1/15 Butts  (en Rama) tilhører en beskeden specialaftapning af udvalgte "butts" på ca. 600 liter fra det historiske sherryhus Romate, her i rollen som Almacenista.

Filosofien er, at hvert enkelt fad / butt er en unik reaktor, hvor kombinationen af unge Palomino Fino-baserede vine igennem biologisk modning og den naturlige gær & "lie", fadets sammensætning af træsorter, temperaturen, lagringstiden og placering i kælderen, tilsammen definerer vinens temperament, stil og personlighed.

Sherry-specialisten Peter Dauthieu med engelsk /andalusisk oprindelse - og bosiddende i Jerez, udvælger personligt de bedst egnede vine til vores "Fino Perdido" fra op til 15 "Butts" i Romate´s kældre. "Håndplukkede" i ordets egentlige betydning og med konsistent tårnhøj kvalitet.

Fino Perdido (den "tabte fino" ) er en markant ældre Fino end Romate´s egen, med mere dybde og med hele 8-9 års lagring og kan bedst sammenlignes med en Fino-Amontillado (som iflg Consejo´en dog ikke eksisterer som klassifikation...), mørkere, mere gylden med mere krop og tekstur, men stadig absolut knastør og med en uendelig eftersmag. Nydes solo - eller som ledsager til alle ægte tapas-kombinationer med sin salte og umami-spækkede duft - og smag. Ovenikøbet med bedre holdbarhed  end basis-fino; snildt med 6-8 ugers holdbarhed i køleren.

Vinen er helt ubehandlet, uden filtrering og tilhører kategorien "en rama" - helt naturlig og med biologisk lagring i op til 9 år "under the flor", balanceret og ikke smadret af acetaldehyld.

Romate´s "Fino Perdido" sælges kun i små mængder og især på toprestauranter i England, Australien, New Zealand og USA - og naturligvis på barer og restauranter i hjembyen Jerez de la Frontera.

75 cl. kvalitetsoplevelse med praktisk skruelåg og ganske enkelt en obligatorisk Fino i ethvert  sherry-repetoire!

92 Points Parker / The Wine Advocate

Spanien/Sherry/Bodegas Francisco Yuste
"Aurora" Pedro Ximenéz  Vino Dulce Naturel - DO Jerez-Xérès-Sherry
"Aurora" Pedro Ximenéz Vino Dulce Naturel - DO Jerez-Xérès-Sherry

I 1904 gav sherry-legenden Pedro Romero navnet "Aurora" til sin bedste Manzanilla for at ære sin unge hustru, Aurora Ambrose Lacave. Hendes portræt er det gennemgående tema i hele suiten af topvinene i serien "Aurora".

Efter sin mands død i 1911 formåede Aurora som ung mor til 3 børn og trods alle odds at videreføre (Bodegas) Pedro Romero i den stærkt patriarkalske sherry-verden til sin død i 1953.

I 2015 blev mærket "Aurora" købt af den dynamiske Francisco "Paco" Yuste, som op igennem 1990´erne allerede havde opkøbt en stribe berømte sherry-huse og vinmarker og fik reddet dem fra forfald og truende konkurser. 

"Aurora" Pedro Ximenéz - eller slet og ret "PX" er en sød vin i kategorien "Vino Dulce Natural, lavet med udgangspunkt i 100 % Pedro Ximenéz-druer, som soltørres i det fri efter høsten og presses igennem kokos-måtter i et gammeldags "kebab-system". Den koncentrerede most gæres ikke, men forstærkes istedet til 15 % alc. vol og passerer igennem kælderens criadera- og solera-system i omtrentligt 10-15 år.

Farven er dyb mahogni med et grønt strejf og tyktflydende i glasset med "tykke lår" og gardiner...og duften voldsomt præget af mørke rosiner, dadler, modne figner og blommekompot.

I munden er vinen utrasød med masser af viskositet, silkeblød mundfylde og en let syre, som lige akkurat samler op og tilfører vinen en frelsende balance. Et koncentreret "maurisk kagebord", som fordrer en funktionsduelig bugspytkirtel og et skræmmende kalorie- og restsukkerindhold på ikke under 300 g / liter.

Nydes køleskabskold af hvidvinsglas til eksempelvis blåskimmeloste eller til alskens desserter.

91 points, Wine Spectator

Spanien/Sherry/Bodegas Francisco Yuste
"Aurora" Oloroso - DO Jerez-Xérès-Sherry
"Aurora" Oloroso - DO Jerez-Xérès-Sherry

I 1904 gav sherry-legenden Pedro Romero navnet "Aurora" til sin bedste Manzanilla for at ære sin unge hustru, Aurora Ambrose Lacave. Hendes portræt er det gennemgående tema i hele suiten af topvinene i serien "Aurora".

Efter sin mands død i 1911 formåede Aurora som ung mor til 3 børn og trods alle odds at videreføre (Bodegas) Pedro Romero i den stærkt patriarkalske sherry-verden til sin død i 1953.

I 2015 blev mærket "Aurora" købt af den dynamiske Francisco "Paco" Yuste, som op igennem 1990´erne allerede havde opkøbt en stribe berømte sherry-huse og vinmarker og fik reddet dem fra forfald og truende konkurser. 

Aurora Oloroso Sherry - er til forskel fra Amontillado ikke biologisk lagret under "flor", men er lavet med udgangspunkt i 100 % Palomino Fino og er oxidativt lagret i omtrentligt 10 års tid i "bottas" i Bodegas Los Àngeles i den højereliggende Barrio Alto i Sanlúcar de Barrameda, hvor vinen er rejst igennem kælderens criadera- og solera-system inden tapning - helt uden filtrering eller behandling.

Farven er lys og rav-gylden fra fadlagringen, duften er pakket med lagrede noter af tørret frugt og valnødder med solid sødme, trods den knastørre stil og stort set uden restsukker overhovedet. I munden er vinen silkeblød, koncentreret med soya-ristede sesamfrø og valnød. I afslutningen fornemmes salte noter, der afslører lagringen i Sanlúcar, en terroir-signatur i kategorien "Sanlúqueño Oloroso".

Vinen holder 18 % vol. og kan sagtens matche et hovedmåltid med hårvildt, rødt oksekød eller modne oste.

90 Points Wine Spectator

Spanien/Sherry/Bodegas Francisco Yuste
"Aurora" Amontillado DO Jerez-Xérès-Sherry
"Aurora" Amontillado DO Jerez-Xérès-Sherry

I 1904 gav sherry-legenden Pedro Romero navnet "Aurora" til sin bedste Manzanilla for at ære sin unge hustru, Aurora Ambrose Lacave. Hendes portræt er det gennemgående tema i hele suiten af topvinene i serien "Aurora".

Efter sin mands død i 1911 formåede Aurora som ung mor til 3 børn og trods alle odds at videreføre (Bodegas) Pedro Romero i den stærkt patriarkalske sherry-verden til sin død i 1953.

I 2015 blev mærket "Aurora" købt af den dynamiske Francisco "Paco" Yuste, som op igennem 1990´erne allerede havde opkøbt en stribe berømte sherry-huse og vinmarker og fik reddet dem fra forfald og truende konkurser. 

Aurora Amontillado - er med afsæt i Fino-typen baseret på 100 % Palomino Fino og har rødderne plantet i en Manzanilla Pasada fra Bodegas Yuste´s 1991-solera fra Bodegas Los Àngeles i Barrio Alto i den højereliggende del af Sanlúcar.

Farven er ravgylden med god fedme og duften meget ekspressiv med tydelige noter af både biologisk og oxidativ lagring, hvor aldersgennemsnittet formentlig ligger på imellem 15-20 år, hvor alt er mere koncentreret end normalt. Også alkoholprocenten ligger højere end normalt for Amontillado-typen.

Her har vi tydelige noter af flor og strandsand, salt og havduft smelter sammen med mørke, lagrede og oxidative smagselementer af ristede saltmandler, hasselnødder, valnødder, brune figner og syltet pomeransskal, præcist og knastørt med både mundfylde og læskende gumme-syre og en smult salt i afslutningen.

Ultra kompleks og totalt umami - og betydeligt mere koncentreret end normalt for Amontillado-kategorien.

19 % alc. og matcher fede fisk, modne oste, hapsere med stegte svampe og en ansjos på toppen; kan snildt anvendes som ledsager til pescaditas & tapas-kombinationer.

50 cl. kvalitetsoplevelse, som kan holde sig i ugevis i køleskabet - altid drikkeklar.

91 Points  ( 5/6 stjerner ) - Niels Lillelund, JP, April 2019:

92 Points Wine & Spirits Magazine 2017

93 Points Wine Spectator 2017

Spanien/Hvidvin/Bodegas Francisco Yuste
"Aurora" Manzanilla - DO Sanlucar de Barrameda
"Aurora" Manzanilla - DO Sanlucar de Barrameda

I 1904 gav sherry-legenden Pedro Romero navnet "Aurora" til sin bedste Manzanilla for at ære sin unge hustru, Aurora Ambrose Lacave. Hendes portræt er det gennemgående tema i hele suiten af topvinene i serien "Aurora".

Efter sin mands død i 1911 formåede Aurora som ung mor til 3 børn og trods alle odds at videreføre (Bodegas) Pedro Romero i den stærkt patriarkalske sherry-verden til sin død i 1953.

I 2015 blev mærket "Aurora" købt af den dynamiske Francisco "Paco" Yuste, som op igennem 1990´erne allerede havde opkøbt en stribe berømte sherry-huse og vinmarker og fik reddet dem fra forfald og truende konkurser. 

Aurora Manzanilla - er en 100 % Palomino-baseret vin i "Fino-typen" (men er jo fra Sanlúcar tæt på Atlanterhavet og kaldes derfor "Manzanilla"), biologisk lagret under flor i Bodegas Miraflores og efter et par års modning dernæst flyttet til Bodegas Los Àngeles i Barrio Alto i Sanlùcar de Barrameda, hvor vinen igennem 8-10 år i gamle "bottas" og under flor forvandles til den sprøde og salte Manzanilla med Sanlúcar´s signatur af grønne oliven, blåt hav og gyldne, friske mandler i duften. Farven er lys og grøngylden, mens smagen er knastør og rank med ping-pong imellem autolysens fyldighed og vinens naturlige salte præg. Oplagt som mundvandsfremkaldende aperitif eller til lyse fisk, startere & hapsere i pænt rummelige hvidvinsglas.

Ufilteret, ubehandlet, naturlig - og bør nydes køleskabskold.

50 cl. drikkeklar kvalitetsoplevelse, alle bør unde sig selv.

 GOLD MEDAL - SWA, Sommelier Wine Awards, May 2018

Spanien/Rødvin/Bodegas La Magdalena
Vega Moragona Tempranillo 2016 - DO Ribera del Jucar
Vega Moragona Tempranillo 2016 - DO Ribera del Jucar

Bodegas La Magdalena - er beliggende i den sydøstlige del af Cuenca-provinsen i et relativt højt og bjergrigt terræn med en blanding af knuste sten, granitholdig og leret terroir og vinmarkerne  er her højtliggende i 750 m højde i et barskt kontinentalt klima, hvilket passer godt til Temranillo-druens temperament.

Bjergvin kunne man med god samvittighed kalde Vega Moragona, ihvert fald modnes druerne heroppe mere end 2-3 uger senere end i lavereliggende regioner og den langsomme fenoliske modning leverer  her et druemateriale med bedre balance og syrestruktur, hvilket i sig selv er kvalitetsfremmende; smagen drives i høj grad af en underliggende syre. Aldersgennemsnittet i vinmarkerne ligger omkring 51 år, som med dyrkningen i lav buskform også bidrager til øget koncentration i de lavere udbytter. Her i Spaniens hinterland er jordpriserne lave, hvilket muliggør fremstilling af vine med masser af value til pengene.

Vega Moragona´s saftige og pivrene Tempranillo er et fund til prisen.....vinificeret med omhu, ikke maskeret af overdreven fadlagring og her får Tempranillo-druen lov til at udtrykke sig selv i en fyldig, men slank rødvin med masser af mørk frugt og fint modne tanniner og et diskret strejf af tredjeårs-fade, som blot tilfører vinen kompleksitet og charme.

James Suckling gav i denne 2016-årgang 91 points og ganske enkelt imponerende i denne prisklasse. En lille perle og stor vin til prisen!

 

Spanien/Rødvin/Bodegas Adria
Puerto del Monte 2017 Mencia - D.O. Bierzo
Puerto del Monte 2017 Mencia - D.O. Bierzo

Vores spanske nyhed "Puerto del Monte" er hentet i det lille, nordvestlige spanske Bierzo-distrikt, som ligger godt gemt af vejen imellem León og den iberiske højslette mod sydøst, Asturias mod nord og Galicien mod vest, godt beskyttet mod lavtryk af bjergene i Cantabrias. Klimaet nyder samtidigt godt af Atlanterhavets kølende indflydelse i det vilde og bjergrige landskab med dybe slukter, hvor Sil-floden skærer sig igennem et terroir af knust granit, grus og skifer. Siden Romertiden har vindyrkning været praktiseret i Bierzo´s dramatiske natur.

Puerto del Monte er lavet med baggrund i den "hippe" Mencia-drue (gamle bush vines), som mest minder om Cabernet Franc i burgundisk humør, men som genetisk er tættere på den lidet kendte Jaen-drue, som producerer store vine i det portugisiske Dâo-distrikt mod sydvest. Modsat Cabernet Franc er Mencia-druen uden "urter & grøn peber" i duft og smag, men med dybviolet farve og sort peberkrydderi og frejdig saftighed

Puerto del Monte er hentet hos Bodegas Adria, som blev etableret i 1989 og  regnes som en af de yngre fremadstormende kvalitetsproducenter med wine maker Adelino Perez Gil´s sikre hånd i marken & kælderen.

Puerto del Monte Mencia - er en glad, frugtdreven og saftig sag med stilistisk inspiration fra såvel Bourgogne som Loire, pakket med brombær, sorte oliven og rød stenfrugt, en snert diskret fad fra nogle få mdrs. nænsom lagring og i kølig stil, hvor vinens glade væsen på ingen måde overdøves. 

Nyd den lettere afkølet til lettere retter eller blot solo.

Spanien/Rødvin/Bodega La Milagrosa
"Escondido" Roble 2016 DO Ribera del Duero
"Escondido" Roble 2016 DO Ribera del Duero

Escondido Roble - er en lille perle og charmetrold, en sjælden befrielse og undtagelsen fra det velkendte fad-tyranni i Ribera del Duero, hvor alt for mange vine druknes i overdreven anvendelse af fadlagring. Her er både balance og plads til frugtens rene udtryk i en grad, som kalder smilet frem. Hov ! Hvad skete der her?

Vi er hos mini-kooperativet Bodegas La Milagrosa, som blev grundlagt i 1942 af to familier med egne vinmarker omkring landsbyen Milagros, syd for Aranda del Duero og med vinmarker i over 900 meters højde og med en meget høj gennemsnitsalder i vinmarkerne, som dyrkes i den traditionelle og kvalitetsfremmende buskform med Tinto Fino eller Tempranillo, som er druens kendteste navn. De ældste plots er over 90 år gamle.

Udstyret og teknologien er basal, men druematerialet i topklasse og der vinificeres traditionelt til Escondido Roble, som kun lagrer i ca. 4 måneder på små fade og ellers tilbringer tiden på stål, så den tætpakkede og koncentrerede mørke råfrugt kun akkurat tilføjes et touch og afrundes på fadet. Her gør man ikke tingene ekstra kompliceret, her leverer det hårde fastlandsklima en robust, men blød rødvin med balancen imellem bamset folkelighed og alligevel med backbone, nerve og autencitet, uden budgettet sprænges, hvilket kan siges at være en kunst i Duero, hvor frost og meldug på få timer kan decimere høsten med 50 % og risikoen for katastrofer eller udsigten til økonomisk gevinst er nærmeste naboer i det øde landskab.

Escondido er en velsmagende, autentisk rødvin med tanker i retning af spansk venstrebreds-bordeaux, slank og rank med blyants-duft, mørke bær, især brombær, dog i højere vægtklasse end sit franske modstykke; sammenligningen er dog ikke helt i skoven, selvom vi er på toppen af Duero´s  meseta og kun tænker på bål- og ovnretter med braiseret lam og vilde urter.

James Suckling smagte og gav hele 92 Points

Spanien/Hvidvin/Canna Wine
CannaWine hvid
CannaWine hvid

CannaWine er helt usædvanlige vine i sammenligning med andre vine i markedet.
Det økologisk dyrkede indhold og sammensætningen rummer ikke kun vinens naturlige egenskaber,
men indeholder også alle de legale aktive stoffer fra hampeplanten Cannabis Sativa L.
Kombinationen af traditionelt dyrket vin med de ikke-psykoaktive cannabinoider,
såsom CBD og 86 andre cannabinoider, giver på én gang en særlig duft og smag, samt de terapeutiske egenskaber og kvaliteter fra hampe-ekstraktet.

CannaWine White
Hvidvin på 50 % Garnacha og
50 % Macabeo-druer, dyrket i den spanske Costa Brava-region og vinificeret af winemaker
Pau Albó i Carles
14,5 % alc. vol
Aromatiseret med hampe-ekstrakt og rig på CBD
Hver flaske på 50 cl. indeholder 50 mg CBD-ekstrakt.
THC indhold overholder grænseværdi på 0,2 %
Hampe-ekstraktet
er fra certificeret økologisk landbrug i Spanien
CannaWine overholder gældende EU-lovregler & den danske Fødevarestyrelses regler
CannaWine White er lys og cremet og ikke helt transparent, krydret med tætpakket frugt af hvid stenfrugt og smager bedst, serveret kølig, eventuelt fra køleskab i lighed med eksempelvis hedvine – som aperitif eller som afslutningen på et måltid & desserter
Nyhed.


Lad vinen trække vejret nogle minutter efter åbningen så aromaerne fra Cannabis Sativa L udfolder sig bedst muligt.

Spanien/Rødvin/Canna Wine
CannaWine rød
CannaWine rød

CannaWine er helt usædvanlige vine i sammenligning med andre vine i markedet.
Det  certificerede økologisk dyrkede indhold og sammensætningen rummer ikke kun vinens naturlige egenskaber, men indeholder også alle de legale aktive stoffer fra hampeplanten Cannabis Sativa L.
Kombinationen af traditionelt dyrket vin med de ikke-psykoaktive cannabinoider,
såsom CBD og 86 andre cannabinoider, giver på én gang en særlig duft og smag, samt de terapeutiske egenskaber og kvaliteter fra hampe-ekstraktet.

Rødvin på 50 % Garnacha og 50 % Cariñena-druer, dyrket i den spanske Costa Brava-region og vinificeret af winemaker Pau Albó i Carles.
14,5 % alc. vol
Aromatiseret med hampe-ekstrakt og rig på CBD
Hver flaske på 50 cl. indeholder
50 mg CBD-ekstrakt.
THC indhold overholder grænseværdi på 0,2 %
Hampe-ekstraktet
er fra certificeret økologisk landbrug i Spanien
CannaWine overholder gældende EU-lovregler &  Fødevarestyrelsens regler.
CannaWine er dybrød med tætpakket frugtrigdom og røde bær og smager bedst, hvis serveret kølig, eventuelt fra køleskab i lighed med eksempelvis hedvine – som aperitif eller som afslutningen på et måltid & desserter.

Lad vinen trække vejret nogle minutter efter åbningen så aromaerne fra Cannabis Sativa L udfolder sig bedst muligt.

Spanien/Rødvin/Ricard Rofes & Magda Pellicer
RAR Essencia 2017  Vins Singulars - Priorat DOCa
RAR Essencia 2017 Vins Singulars - Priorat DOCa

RAR Essencia 2017 fra hjertet af Priorat-distriktet er hentet fra lavtydende vinstokke i et stenet og ufremkommeligt mars-landskab, hvor Garnacha (ca 80 % af mosten) i selskab med ca. 15 % Cariñena og resten Syrah høstes i hånden på de stejle terrasser af skifer (Llicorella) og hvor aldersgennemsnittet på vinplanterne ligger imellem 30- og 90 år!

RAR er ikoniske winemaker  og oenolog, Ricard Rofes personlige garagevins-projekt og hans erfaring rækker langt tilbage med afsæt i topproducenten Cellers Scala Dei, som  i 1990´erne hurtigt skød Priorat til tops som et af Cataloniens og Spaniens mest hippe vindistrikter med Alvaro Palacios og René Barbier som et par af de øvrige stjerneskud.

Rofes` lidenskabelige forhold til Garnacha-druen udtrykkes på fornem vis i RAR Essencia, hvor den udfarende frugt og koncentration tæmmes og afrundes af få mdrs. fadlagring, uden på nogen måde at maskere for vinens intense frugtrigdom, masser af sort brombær og rød stenfrugt, afrundede og fenolisk perfekt modne tanniner, slikken og sødmefuld på den autentiske måde og med den stilistiske kompasnål mod Bourgogne og med enkel og low-tech-vinifikation i 70´er stil.

Spanien/Champagne/Mousserende/Vilarnau - Gonzalez Byass
Cava Toca-  Brut - DO Cava - Cellers Vilarnau
Cava Toca- Brut - DO Cava - Cellers Vilarnau

Den spanske Cava er en berømt, men omdiskuteret mousserende vin efter den klassiske champagne-metode med afsæt i DO´ens oprettelse i 1972 og med dyrknings-zoner omkring hele 159 byer i så forskellige klima- og kulturelt mangfoldige egne af den iberiske halvø som tænkes kan..: fra Badajoz i vest til Valencia i øst. Langt den største del af produktionen ligger dog i det rige, men oprørske Catalonien, en små 40 km vest for Barcelona, hvor vinerierne ligger skulder ved skulder omkring byen San Sadurni d`Anoia. Her finder vi de to største og dominerende mærkevare-cava´er, som ikke kræver nogen yderligere præsentation og en håndfuld mindre, dedikerede huse med højere fokus på markplejen, druematerialet, gær-typerne og det klassiske håndværk.

Vilarnau - er et af disse mikro-vinerier, designet af den catalanske stjernearkitekt Luis Gonzalez og udmærker sig ved en beskeden produktion, heldigvis ejet af sherry-kæmpen Gonzalez Byass, som finansierer hele "pakken" fra dyrkningen af de stedbundne druetyper, Xarello, Macabeo, Parellada, Subirat Parent plus Pinot Noir og Chardonnay og ikke mindst forestår vinifikationen og det videre produktions-flow til den salgsklare flaske.

Damiá Deás og Eva Plazas Torné - er  den sympatiske duo bag vinene hos Vilarnau og Toca er et brand udviklet til Long Wines i Madrid.

Toca Brut - med afsæt i 55 % Macabeo og 45 % Parellada er en strågylden cava med levende bobler, som er fint integreret i vinen, ren og blomstrende frugtrig næse (trods cava-druernes ofte manglende aromatik) og en læskende og spændstig frugtrig smag med lette brødkrummenoter og afbalanceret eftersmag uden den benede syre, man desværre ofte møder i industriel cava.

Toca er med ca. 12-15 mdrs. flaskelagring efter champagnemetoden et alsidigt alternativ til Crémant og har med sine smidige bobler og lette frugt let ved at tilpasse sig rollen som aperitif, madskubber til tapas-kombinationer mv. serveret ved ca. 9 grader.