Ripasso vin
Ripasso-vin er en perle fra Italiens Valpolicella-region, kendt for sin rige smag og komplekse karakter. Ofte kendt som "Amarone's lillebror", tilbyder Ripasso rødvinen en sofistikeret vinoplevelse til en overkommelig pris. Ripasso-vine er primært fremstillet på en størstedel af Corvina-druer, men Corvinone, Rondinella, Molinara og Oseleta druerne indgår også typisk i diverse Ripasso blends.
Hvad er Ripasso?
Ripasso er en type rødvin, der produceres i Valpolicella-regionen i det nordøstlige Italien, et område kendt for sine kvalitetsvine og smukke landskaber. Navnet "Ripasso" betyder "at passere igen" og refererer til vinens særlige produktionsmetode, der adskiller den fra andre vine. Denne metode blev udviklet for at tilføre den unge Valpolicella-vin mere kompleksitet og dybde.
Efter den første fermentering af Valpolicella-vinen, hvor mosten gæres til vin, gennemgår den en anden gæring sammen med druekvaset fra Amarone-vinproduktionen, hvilket kendes som Ripasso-metoden. Amarone er en kraftfuld og fyldig vin lavet af delvist tørrede druer, og kvaset, der er tilbage efter produktionen, er fyldt med intense smagsstoffer og sukkerarter. Når Valpolicella-vinen kommer i kontakt med dette kvas, starter en ny gæringsproces. Denne proces tilføjer vinen ekstra dybde, smagsnuancer og et højere alkoholindhold, hvilket resulterer i at Ripasso delle Valpolicella ofte bliver en mere kompleks og fyldig vin sammenlignet med den almindelige Valpolicella.
Ripasso-vine er derfor særligt værdsatte for deres evne til at levere en kompleks og tilfredsstillende vinoplevelse til en pris, der ofte er mere overkommelig end den fuldt ud modne Amarone.
Et eksempel på noget lækkert Ripasso vin til en overkommelig pris er:
Hertil kan man så sammenligne Ripasso'en med en dejlig Amarone, dog til et noget højere prispunkt:
Karakteristika
Ripasso-vine kan naturligvis smage og dufte forskelligt, men denne type vin har nogle helt typiske karakteristika og noter til sig. Med både Valpolicella og Amarone som en del af produktionen, lander Ripasso pænt mellem de to. Ripasso er groft sagt en lettere udgave af Amarone, som stadig giver en kraftfuld sødme, flot fylde, tyngde og fin smagskoncentration, dog lidt lettere i sit udtryk og lidt lysere i farven. Nogle af de typiske noter man kan fornemme i Ripasso rødvine er blommer, brombær og modne kirsebær, og afhængigt af fadlagringen kan man også støde på noter af urter, vanilje, mørk chokolade og tobak.
Madparring
Ripasso-vine er bredt anvendelige, når det kommer til at parre dem med forskellige retter. Ripasso parres fortræffeligt med lokale italienske retter som eksempelvis diverse pastaretter eller pizza variationer, men også til fjerkræ, rødt kød, og hele vejen hjem til det danske julebord med flæskesteg og brunede kartofler. De mange og alsidige madparringer er delvist årsagen til Ripasso's popularitet, men vinen er også en fornøjelse at drikke uden mad til.
Ripasso er altså et fremragende valg for dem, der ønsker en sofistikeret, men tilgængelig vin til både hverdagsmåltider og særlige lejligheder. Uanset om du nyder den alene eller sammen med en fyldig middag, vil Ripasso tilføje en ekstra dimension til din vinoplevelse.