GRATIS FRAGT ved køb over DKK 699,- Hurtig levering Stort udvalg af kvalitetsvine /

Sangiovese

 

Sangiovese-druen er hjertet i nogle af Italiens mest ikoniske vine, især dem med oprindelse i Toscana-regionen. Denne drue er kendt for sin alsidighed og evne til at producere vine med en bred vifte af smagsprofiler, fra lette og frugtige til komplekse og lagringsværdige.

Historien bag Sangiovese

Sangiovese-druens navn menes at stamme fra det latinske "Sanguis Jovis", som betyder "Jupiters Blod", hvilket vidner om druens historiske betydning. Druen er først nævnt i skriftlige kilder omkring 1600-tallet, men nogle teorier peger mod, at druens oprindelse kan dateres helt tilbage til engang i romertiden, dog her under et andet navn. Det er først helt oppe i 1800-tallet at Sangiovese bliver en af de mest plantede druer i Toscana regionen. Fra slutningen af 1800-tallet og op i gennem 1900-tallet stiger Sangiovese i popularitet, og i 1970'erne ses det at toscanske vinproducenter begynder at blande Sangiovese med ikke-italienske varianter som Merlot og Cabernet Sauvignon, som får fælles betegnelsen: "Supertoscanere". I dag er Sangiovese den mest udbredte drue i Italien, og en af Toscanas helt store stoltheder.

Karakteristika

Sangiovese er kendt for sin høje syre og tanniner, som giver vinen en god struktur og lagringspotentiale. Nogle typiske noter man kan finde i Sangiovese-vine er jordbær, hindbær, kirsebær, røg, tobak, lakrids, sveske, læder og krydderier, men dette er stærkt påvirket af vinens lagring. I glasset har vinen en flot intens rubinrød farve.

Madparring

Sangiovese er en alsidig madparrings-drue, der kan serveres til en række forskellige retter. Heriblandt kan Sangiovese parres med lam, charcuteri og ost, skalddyr, grillet kød, og i særdeleshed klassisk italiensk mad.

Udbredelse

På trods af at Sangiovese primært dyrkes i Italien, og i særdeleshed i Toscana, er druen også at finde i andre dele af verdenen. Både producenter i Australien og Californien har taget druen til sig, og producerer her den alsidige drue under anderledes forhold der tilføjer nye smagsindtryk.

Vigtige Sangiovese områder

Chianti: En af de mest kendte vine lavet på Sangiovese er Chianti, som kommer fra Toscana. Chianti-vine spænder fra den enkle Chianti DOCG til den mere komplekse Chianti Classico og Chianti Classico Riserva.

Brunello di Montalcino: Denne vin er lavet udelukkende på Sangiovese og er kendt for sin dybde, kompleksitet og lagringsevne. Brunello di Montalcino kræver mindst fem års lagring, hvoraf to af årene skal være på egetræsfade, før den frigives​.

Vino Nobile di Montepulciano: Endnu en toscansk skønhed, som ofte sammenlignes med Brunello, men har sin egen unikke karakter, typisk med lidt blødere tanniner og en rig smagsprofil​.

Vine lavet på Sangiovese-druen

Disse vine er fantastiske eksempler på hvor skøn Sangiovese kan være, både alene og i blends, samt hvorfor denne drue er Toscanas stolthed:

Vinimondo

For at handle på Vinimondo skal du være over 18 år.