GRATIS FRAGT ved køb over DKK 699,- Hurtig levering Stort udvalg af kvalitetsvine /

Zinfandel & Primitivo

 

I vinens verden er der få druer, der vækker så meget nysgerrighed og debat som Zinfandel/Primitivo. Selvom den er kendt under forskellige navne afhængigt af, hvor den dyrkes – Zinfandel i USA og Primitivo i Italien – er det videnskabeligt bevist, at det er samme druesort.

Druens rejse

Historien om Zinfandel/Primitivo er en fortælling om rejser og transformation. Genetiske undersøgelser har afsløret, at druen oprindeligt stammer fra Kroatien, hvor den er kendt som Crljenak Kaštelanski. Fra de kroatiske kyster fandt den vej til Puglia i det sydlige Italien, hvor den blev døbt Primitivo, sandsynligvis på grund af dens tendens til tidlig modning ('primitivo' kan oversættes til 'tidlig'). Senere krydsede den Atlanten til USA, hvor den fik navnet Zinfandel og blev en hjørnesten i den amerikanske vinproduktion, især i Californien.

Karakteristika og smagsprofiler

Zinfandel/Primitivo-druen er kendt for sin alsidighed og dybde, hvilket giver vinmagere mulighed for at skabe en bred vifte af vinstilarter – fra lette og frugtige rosévine til kraftige og tanninrige rødvine. Når den dyrkes i Californiens varme klima, udvikler Zinfandel vine med rige noter af mørke bær, krydderier og chokolade samt ofte en temmelig høj alkoholprocent.

I Italiens køligere klima i Puglia udtrykker Primitivo sig med et lavere niveau af syre og noter af mørke og modne frugter og bær, tobak, jord og ofte også med et ret højt alkoholindhold.

Her kan du se og læse om nogle forskellige Primitivo rødvine, rene og blended:

Madparring

Takket være dens brede smagsspektrum, er Zinfandel/Primitivo en fremragende ledsager til mange retter. Den kraftige røde Zinfandel kan parres med alt fra grill til efterårets og vinterens tunge gryderetter, mens en Primitivo rødvin går hånd i hånd med italienske pastaretter og middelhavsinspirerede retter.

En Vin med Mange Facetter

Det, der gør Zinfandel/Primitivo særligt fascinerende, er dens evne til at reflektere det terroir, hvor den dyrkes. I Californien i USA finder vi Zinfandel-vine, der er kraftfulde og modige, et symbol på den amerikanske pionerånd. I Italiens Puglia-region fremstår Primitivo som en hyldest til det italienske landskabs subtile nuancer og historie. Begge udtryk tilbyder en unik vinkel på samme drue, hvilket viser den bemærkelsesværdige alsidighed og tilpasningsevne, som Zinfandel/Primitivo besidder.

 

Zinfandel/Primitivo-druen er et vidunderligt eksempel på vinens globale natur og den fælles arv, som vinproducenter og vinelskere deler på tværs af kontinenter. Uanset om du nyder en robust Zinfandel fra Californien eller en nuanceret Primitivo fra Puglia, fejrer du en drue med en rig historie og et bredt spektrum af udtryk. Denne drues rejse fra de kroatiske kyster til vinmarkerne i Italien og USA er en vidunderlig påmindelse om vinens evige forbindelse til historie, geografi og kultur.

Vinimondo

For at handle på Vinimondo skal du være over 18 år.