GRATIS FRAGT ved k√łb over DKK 699,- Hurtig levering Stort udvalg af kvalitetsvine /

Spansk vin

 
Hvad er spansk vin og Spanien som vinland?

Som vinland er Spanien k√¶mpestort - med verdens st√łrste vinmarksareal - og enormt komplekst. Fra det t√łrre og hede Andalusien, hvor vinde fra Sahara bl√¶ser over det lune Middelhavsklima i Catalonien til det tempererede og regnfulde Atlanterhavsklima i Galicien‚Ķ det er klart, at s√• forskelligartede klimaforhold m√• resultere i et kolossalt bredt spektrum af spanske vine. Det g√łr det s√• absolut ogs√•, men trods alt er Spanien dog stadig bedst kendt for sin r√łdvin p√• den lokale druesort, Tempranillo. Kigger man en 30-40 √•r tilbage i tiden, var de bedste spanske vine stort set synonyme med de kraftige, krydrede vine fra Rioja DOCa med lang lagring p√• nye, amerikanske egetr√¶sfade. De seneste √•rtier har Rioja dog f√•et skarp konkurrence - ikke mindst takket v√¶re danske Peter Sisseck og hans sensationelle Pingus r√łdvin - fra Ribera del Duero. Desuden er en lang r√¶kke ‚Äúnye‚ÄĚ omr√•der og vintyper begyndt at f√• mere fokus - blandt andet er spanske hvidvine steget kraftigt i popularitet. Spanien er ogs√• kendt for deres Sherry - en historisk hedvinstype, der stammer fra Jerez og de n√¶rliggende kystbyer i Andalusien. Sherry er bl.a. en fabelagtig ledsager til mad. L√¶s meget mere om de forskellige typer af Sherry her. Og s√• m√• man naturligvis ikke glemme, hvad man kunne kalde et spansk alternativ til Champagne, nemlig den mousserende vin, Cava. Den kan du l√¶se meget mere om I vores blogpost om mousserende vine her.
 
Ribera del Duero
Ribera del Duero DO ligger i regionen Castilla y L√©on i den nordvestlige del af Spanien. Her laver man is√¶r r√łdvine p√• Tempranillo-druen, lokalt kaldet Tinto Fino. Hvor man i Rioja har tradition for at blande en andel af bl.a. Garnacha og Viura i vinene, er Ribera del Duero som regel lavet p√• 100% Tinto Fino.
En anden forskel er, at man i Ribera del Duero typisk foretr√¶kker fade af fransk eg frem for de traditionelle amerikanske fade, man bruger i Rioja. Dette er en v√¶sentlig forskel, da amerikansk eg b√•de er mere por√łst og mere aromatisk end fransk eg og dermed bliver fadp√•virkningen mere diskret, jo st√łrre en andel af vinen der har ligget p√• franske fade. Bodegas Rivera Epifanio bruger for eksempel 70% franske fade og 30% amerikanske fade til deres Erial Crianza, hvilket giver en afbalanceret fadkarakter med b√•de noter af vanilje og cedertr√¶, der spiller flot op imod den store frugtkoncentration.
 


Priorat

En anden vinregion, der i de seneste √•rtier har vundet stor ber√łmmelse, er Priorat DOCa, der er beliggende i Catalonien p√• stejle skr√•ninger af n√¶ringsfattig, veldr√¶net Llicorella-jord. Her laves kraftige r√łdvine med afs√¶t i Garnacha-druen (kendt som Grenache i Frankrig). En overgang kunne vinene fra Priorat knapt blive bombastiske nok: jo h√łjere alkoholprocent, jo mere fadlagring og jo dybere farvekoncentration man kunne opn√•, des bedre. Heldigvis er den trend vendt igen og vinene fra Priorat udtrykker sig i nyere √•rgange mindre ekstremt, nydeligt eksemplificeret ved stjernevinmager Ricard Rofes‚Äô garagevinprojekt, RAR Essencia Vins Singulars - som udover en klassisk, r√łd Priorat i smukt behersket og velbalanceret stil, ogs√• byder p√• noget s√• sj√¶ldent som en Priorat Bianco (alts√• en hvidvin) baseret p√• Garnacha Blanca, der byder p√• en overflod af hvid stenfrugt, akacieblomst og moden citrus.
 
Det Nye Spanien
Over hele Spanien er en vinrevolution i gang - nye, st√¶rke kr√¶fter tager over og sp√¶ndende vine af h√łj kvalitet dukker op fra omr√•der, man aldrig har h√łrt om f√łr‚Ķ Hvidvinene p√• Albari√Īo fra R√≠as Baixas i Galicien g√•r allerede deres sejrsgang verden over, Menc√≠a fra Ribera Sacra er toppen af poppen blandt vinn√łrder og let-ekstraherede Garnachavine i naturstil vinder indpas i stor stil. Og Spanien har masser af mere at byde p√• - tag for eksempel den n√¶rmest totalt ukendte DO Almansa, vest for Valencia - her laver Bodegas Cano vine som de altid har gjort, siden familiedom√¶net blev stiftet i 1860: af druer fra k√łlige, h√łjtliggende vinmarker beplantede med vinstokke i buskform, h√•ndh√łstet og lagret p√• traditionelle Tinajas (store leramforaer), med forbavsende friskhed og finesse i vinene som resultat. Deres 1860 Collec√≠on Sauvignon Blanc Amfora er knitrende spr√łd som en Sancerre, med cremet mundfylde fra lagring p√• g√¶rresterne mens 1860 Collec√≠on Garnacha Tintorera er reserveret og n√¶rmest fareturende, som det f√łrste tordenskrald i det fjerne, med bl√•sort frugt og skarntydesaft - et sandt studie i lagringspotentiale og struktur.
Ogs√• p√• produktionsfronten sker der ting og sager: rigtig mange producenter oml√¶gger til √łkologi og man kan efterh√•nden finde virkelig god √łkologisk spansk vin til en billig penge. Det er vinene fra La Traca et glimrende eksempel p√•.
 
Hvad er den bedste spanske vin?

Det kan kun du selv afg√łre og jagten skal heldigvis nok blive sjov. Sk√•l!

Vinimondo

For at handle på Vinimondo skal du være over 18 år.