GRATIS FRAGT ved k√łb over DKK 699,- Hurtig levering Stort udvalg af kvalitetsvine

Hvad er Portvin?

 

F√łrst og fremmest er portvin en s√•kaldt hedvin, men hvad vil det egentligt sige? Hedvine adskiller sig ikke fra bordvine ved en h√łjere alkoholprocent, som mange tror, men fordi man under fremstillingsprocessen tils√¶tter destilleret druesprit til vinen under eller lige efter den alkoholiske g√¶ring, afh√¶ngig af typen af hedvin; ved fremstilling af portvin forst√¶rkes vinen altid mens g√¶ringen er i gang. De fleste hedvine ender, p√• grund af den tilsatte druesprit, med en alkohol p√• 18-20%, men hedvine findes faktisk ogs√• i udgaver med helt ned til 15% alkohol; lavere end adskillige ‚Äúalmindelige‚ÄĚ r√łdvine af den kraftige type.

 

Portvin er en historisk vintype fra Portugal, der f√łrst blev popul√¶r da en handelskrig med Frankrig i 1600-tallet fik engl√¶nderne til at √łge deres handel med Portugal. De kraftige, portugisiske r√łdvine vandt popularitet og man begyndte at tils√¶tte brandy til vinene for at stabilisere dem inden transporten p√• vint√łnder til England.
 
Portvin stammer fra det demarkerede distrikt "Douro" i Dourodalen og Douro-flodens tilst√łdende bifloder i det nord-√łstlige Portugal, hvor h√łje sommertemperaturer og stejle, veldr√¶nede skr√¶nter i mager skifer-jord hj√¶lper de over 100 forskellige lokale druesorter tilladt i portvinsproduktion til at opn√• fuld modenhed - eller lidt til.. N√•r druerne er blevet h√łstet, vinificeres de i moderne vinifikations-k√¶ldre - eller for de bedste kvaliteter,¬† fodtrampes de i store granitkar, kaldet Lagares, for at ekstrahere mest muligt tannin og farve p√• den mest sk√•nsomme m√•de. N√•r den g√¶rende druemost n√•r omtrent 5-7% alkohol, tils√¶ttes 77 % druesprit op til en alkoholprocent p√• omkring 20% for at afbryde g√¶ringen. Som et resultat er portvinen naturligt s√łd; det er kun en lille andel af sukkeret i druemosten, der er blevet omdannet til alkohol - resten forbliver i vinen og som restsukker. Portvin indeholder normalt mellem 80-120 g/L restsukker.
 
Hvad der sker med portvinen herfra, er afg√łrende for dens endelig udtryk. Nedenfor kan du l√¶se om de to hovedkategorier af portvin og deres forskellige undertyper.
 

Ruby Portvin (de reduktive typer)

 
F√¶lles for alle Ruby portvinstyperne er, at de lagres relativt kort tid p√• store fade inden tapning p√• flaske. Da glas, modsat tr√¶, ikke er iltgennemtr√¶ngeligt bliver disse vine ikke udsat for oxidation (reduktion er frav√¶ret af ilt). Det betyder, at vinen beholder sin intense dybr√łde rubinfarvede nuance, som ogs√• har lagt navn til denne kategori af portvine. Ruby Port har ogs√• b√•de en struktur og aromaprofil, der minder om r√łdvin: r√łde og m√łrke b√¶r, sorte blommer, lakrids, tobak, sort peber og bl√• blomster samt markant tannin (s√¶rlig p√• unge Ruby vine af h√łj kvalitet). En anden ting, Ruby Port har til f√¶lles med r√łdvin er, at den er sensitiv overfor ilt og derfor skal drikkes relativt hurtigt efter √•bning; den kan dog godt holde sig en uge eller to p√• k√łl, s√• man slipper for decideret at bunde flasken.
 

Ruby & Ruby Reserve

Basis Ruby portvin er et blend af vin fra flere √•rgange og er typisk medium fyldig med noter af r√łde og m√łrke b√¶r og er klar til at drikke n√•r den frigives, typisk efter en 2-3 √•rs lagring p√• store "egetr√¶s-vats" med 8-20.000 liters indhold. Denne type portvin egner sig glimrende som aperitif, ledsager til r√•m√¶lks- og bl√•skimmeloste eller til vaniljebaserede desserter, som den klassiske ris a la mande med kirseb√¶rsauce. Serveres bedst af hvidvinsglas ved 7-10¬įC. Ruby Reserve minder i stil og anvendelse meget om Ruby Port, men har lidt l√¶ngere lagring som giver st√łrre koncentration og mere veldefinerede frugtnoter.
 

Crusted Port


Crusted Port er baseret p√• et blend af vin fra forskellige √•rgange, som lagres p√• fade i to √•r inden tapning p√• flaske. Crusted Port tappes uden klaring eller filtrering af vinen, hvilket g√łr at der over tid udf√¶ldes et naturligt depot (‚Äúcrust‚ÄĚ = bundfald) i flasken, hvorfor Crusted Port b√łr dekanteres inden servering. Crusted Port kan drikkes ved frigivelsen, men har ogs√• potentiale til at udvikle sig gunstigt i flasken, som f.eks. denne Maynard‚Äôs Organic Crusted Port. Crusted Port minder i stil om Vintage Port, om end den er mere tiln√¶rmelig i sin ungdom.


 
Late Bottled Vintage
Late Bottled Vintage eller LBV, som den ofte kaldes, er en portvin baseret p√• frugt fra et enkelt h√łst√•r, som efterf√łlgende er lagret 4-6 √•r p√• store, gamle fade eller st√•ltanke inden flaskning. I stil minder LBV om Vintage Port, men i en lettere og mere tilg√¶ngelig udgave. De fleste Late Bottled Vintage portvine filtreres inden tapning og disse er drikkeklare ved frigivelsen, som denne C. da Silva Late Bottled Vintage LBV Porto 2015. Men findes dog ogs√• i en ufiltreret udgave, som vinder ved flaskelagring, som f.eks. Maynard‚Äôs Unfiltered LBV 1992, som efter 31 √•rs lagring (heraf 27 p√• flasken) er blevet afrundet og bl√łdgjort, og er lige oplagt til bl√•skimmeloste eller blot som hyggevin - husk at dekantere vinen inden servering, da der vil v√¶re opbygget et depot i flasken. Van Zellerne fremstiller udelukkende "traditional" og ufiltreret LBV, som vinder med flaskelagring og som derfor i lighed med Vintage Port er en kende mere uslebne i deres ungdom.
 

Vintage Port

Vintage Port er vel nok den ultimative prestige-portvin! Dette er en vin, der kun fremstilles i de allerbedste √•r - typisk blot 2-3 gange p√• et helt √•rti - og hvor udelukkende den ypperligste frugt, oftest kun fra egne marker eller fra p√•lidelige drueavlere anvendes. Vintage portvin er den mest koncentrerede af alle portvinstyper. Efter en kort lagring p√• store fade - maksimalt 3 √•r, men oftest 18-20 m√•neder - tappes vinen uden nogen form for klaring eller filtrering med henblik p√• lang flaskelagring: ofte skal en Vintage Port ligge helt op til 20-30 √•r inden den for alvor er drikkemoden. Er du den t√•lmodige type, s√• er Vintage Port et oplagt k√¶lderk√łb - det kunne f.eks. v√¶re Maynards Vintage Porto 2016 som er en helt exceptionelt god √•rgang, hvilket ogs√• afspejles i de exceptionelle 99 Point fra Wine Enthusiast.
 
 

Tawny Portvin (de oxidative typer)

F√¶lles for alle Tawny portvine er, at de underg√•r lang fadlagring og derved er fuldt drikkemodne ved tapning. Under den lange lagring, som ofte foreg√•r p√• mindre egetr√¶sfade, uds√¶ttes portvinen for langsom iltning (oxidation), der gradvist √¶ndrer vinens farve fra dyb rubinr√łd til lys teglstensr√łd, eller Tawny, som nuancen hedder p√• engelsk. Ogs√• vinens struktur og aromaprofil √¶ndres: de friske r√łde og sorte b√¶r tr√¶der mere og mere i baggrunden og s√•kaldte terti√¶re aromaer af t√łrret frugt, n√łdder og karamel vinder frem. Samtidig bl√łdg√łres tanninen og alkoholen integreres. Grundet Tawny-typernes langsomme tilv√¶nning til ilt under fadlagringen, har de rigtig god holdbarhed efter √•bning og man kan s√•ledes sagtens nyde en flaske Tawny Port over en periode p√• adskillige m√•neder, hvis blot man opbevarer flasken p√• k√łl.
 

Tawny & Tawny Reserve

Basis Tawny portvin har, som kategorien byder, en lysere og mere brunlig farve end en basis Ruby, men ofte opn√•s denne ikke ved l√¶ngere lagring, men blot ved blidere ekstraktion. Denne type vin er et blend af flere √•rgange, typisk med en gennemsnitsalder p√• 2-3 √•r og Basis Tawny er derfor sj√¶ldent domineret af terti√¶re noter, men holder snarere ved de friske, r√łde b√¶r m√•ske akkompagneret af t√łrret frugt. Denne portvinstype egner sig fortr√¶ffeligt som aperitif eller til ostebordet, afk√łlet og serveret af hvidvinsglas.
Tawny Reserve minder i stil om Basis Tawny, men her er der krav om minimum seks √•rs lagring inden flaskning, hvilket giver √łget koncentration samt en aromaprofil, der orienterer sig mere mod det terti√¶re omend stadig med isl√¶t af friskhed.
 

Tawny with an Indication of Age

De s√•kaldte aldersbetegnede Tawny portvine er blends af forskellige √•rgange, der alle har ligget mange √•r p√• mindre fade, typisk i st√łrrelsen 550-640 l. De findes i 10, 20, 30, 40 Years Old samt en nyligt introduceret kategori, den sj√¶ldne 50 Years Old Tawny. Modsat hvad man m√•ske skulle tro, er aldersangivelsen hverken en minimums- eller gennemsnitsalder p√• vinen, men snarere er en indikation af, hvordan vinen dufter og¬†smager. Lad os uddybe: for at f√• et portvinsblend godkendt som f.eks. en 20-√•rs Tawny skal producenten sende en pr√łve af vinen ind til Portvinsinstituttets officielle smagepanel. Hvis de vurderer, at vinen smager som en 20 Y/O Tawny, m√• vinen s√¶lges som s√•dan, uagtet dens reelle alder.
En 10-√•rs Tawny vil ofte have en snert af friskhed over sig, mens 20- og 30-√•rs Tawny er helt domineret af terti√¶re noter af figner, dadler, ristede n√łdder, karamel og orangeskal. En Tawny i de √¶ldste kategorier vil desuden begynde at udvikle den eftertragtede Rancio-karakter - en samling af aromaer, der giver mindelser om lak, st√¶rk kaffe, lakrids ,slidt l√¶der og ikke mindst med en rensende fri syre, som balancerer vinens akkumulerede s√łdme.¬†

Colheita

Colheita er Tawny‚Äôens svar p√• en √•rgangsportvin: baseret p√• druer fra et enkelt h√łst√•r med lang, oxidativ lagring: Colheita portvin skal minimum lagres i syv √•r p√• sm√• fade inden tapning, men ligger i praksis ofte meget l√¶ngere, som for eksempel Andresen Colheita 1980, som har ligget hele 41 √•r p√• fad inden den blev flasket i 2022. Udviklingen i en Colheita portvin sker under fadlagringen og vinen er s√•ledes drikkeklar ved frigivelsen og vinder ikke ved yderligere lagring. En √¶ldre Colheita portvin g√łr sig glimrende som meditationsvin; her er rigeligt at meditere over med lag p√• lag af t√łrrede abrikoser, pomerans, n√łdder, karamel, r√łg og jod, men vinen vil ogs√• st√• godt til desserter med marcipan eller makron, kraftige, h√•rde oste eller blot en h√•ndfuld n√łdder.

 Colheita Portvin


Hvid Portvin

Hvid portvin d√¶kker over portvin fremstillet p√• gr√łnne druer. Der findes to overordnede typer af hvid portvin, nemlig de friske, umiddelbare og let drikkelige udgaver, ofte domineret af aromatiske druesorter s√•som Moscatel. Disse vine er citrongule i farven med noter af frisk citrus, hvid blomst og vindrue og beregnet til at drikke unge - og g√łr sig ogs√• godt i en Port & Tonic.
I den anden ende af spektret findes de lagrede hvide portvine. Disse fremstilles af stedbundne druetyper, s√•som Rabigato, Arinto, C√īdega - og ofte p√• den ikke-aromatiske druesort Malvasia, der med alderen antager karakter af honning og n√łdder. De lagrede hvide portvine findes i samme kategorier som Tawny typerne: Som Colheita, baseret p√• et enkelt h√łst√•r og med aldersindikation i kategorierne 10, 20, 30 og 40 √•r.
Hvide portvine er generelt lettere og mere elegante i udtrykket end deres modstykker p√• bl√• druer og de lagrede typer er is√¶r velegnede til desserter med hvid chokolade, karamel eller marengs - pr√łv f.eks. Palmer White Colheita 2007, cr√™pes suzettes eller blot som aperitif (det kunne jo v√¶re Andresen 20-Years-Old White), godt afk√łlet og serveret af hvidvinsglas.
 


Rosé Portvin

Ros√© portvin er en relativt ny opfindelse: det var portvinshuset Croft, der i 2000‚Äôerne var de f√łrste til at producere en s√•kaldt Pink Port. Ros√© portvin er fremstillet af bl√• druesorter og det er typisk at anvende den frugt, der er mindst moden til pink portvin, for at bevare en vis elegance i vinen. Mosten g√¶res ved lav temperatur, hvilket hj√¶lper til at bevare de frugtige aromaer i vinen, og drueskallerne fjernes efter blot et par timer og man bruger kun den s√•kaldte ‚Äúfree-run juice‚ÄĚ (alts√• den, der l√łber fra af sig selv, uden presning) til vinen.
Ros√© portvin er, udover at v√¶re smuk i glasset, ogs√• velegnet som mixer i sommerens sk√łnneste aperitifs og cocktails: pr√łv f.eks. Maynard‚Äôs Organic Pink Port over is i et vinglas, top op med FeverTree Aromatic Tonic og pynt med mynte, citron og jordb√¶r.

 

Pink Port & Tonic

  • Dorte Skov Hansen
    Dorte Skov Hansen 22. august 2023
    Filled Star Filled Star Filled Star Filled Star Filled Star
    Bestilte varer i g√•r, og i dag var alle Varerne leveret ved d√łren.
  • S√łren S√łnderg√•rd
    S√łren S√łnderg√•rd 9. august 2023
    Filled Star Filled Star Filled Star Filled Star Filled Star
    Har netop gjort mit f√łrste k√łb hos Vinimondo. Det er absolut ikke det sidste. Webshoppen fungerer perfekt. Der er et meget stort udvalg af vine. Jeg valgte et par, af deres f√łdselsdags tilbud. Forventningerne til dem, var rimelig store, og de skuffede p√• ingen m√•de - tv√¶rtimod. Udover, at det var fortr√¶ffelige vine, var bestilling, bekr√¶ftelse, betaling og levering - til UG. Kunne jeg give 6 stjerner, var det blevet resultatet. Jeg gl√¶der mig til at g√• p√• indk√łb igen og igen og igen ūüĎĆ
  • Person
    Kunde Preben 8. august 2023
    Filled Star Filled Star Filled Star Filled Star Filled Star
    Hvis man kunne give 10 stjerner havde jeg givet 12. Havde bestilt primitivo 18 som skulle komme fredag i f√łlge post nord.pludselig √¶ndres det til ikke at vide hvorn√•r. Skriver en mail til Marco fra vinomondo og han tar adf√¶rde med det samme og weekenden over.lover mig at hvis ikke han f√•r at vide hvor vinen er mandag fra post nord sender han nogle nye som jeg vil modtage tirsdag med en ny vognmand.idag tirsdag har jeg lige f√•et at vide mine vin kommer snart. Samtidig har post nord s√• kommet med vin langt om l√¶nge. Skriver til Marco at nu vinen kommet fra post nord.marco siger s√• at de vin der er p√• vej beholder jeg bare . Service i weltklasse da det jo faktisk er post nords fejl. Nu det bare l√¶ne sig tilbage og nyde . Vinomondo er min nye vin pusher. Tusind tak
  • Person
    Stan 1. august 2023
    Filled Star Filled Star Filled Star Filled Star Filled Star
    Ig√•r bestil, Idag modtaget. Nu nyder jeg den sk√łnne dejlige portugisiske vin. Bedre kan det ikke g√łres. Bravo Vinimondo.ūüĎćūüć∑ūüĎć
  • Person
    Michael Thomsen 31. juli 2023
    Filled Star Filled Star Filled Star Filled Star Filled Star
    Virkelig l√¶kker og hurtig betjening af rigtig sk√łnne r√łdvine Fat Baron og Primotivo 18. MUUMMMSS
  • Person
    Karina Krabbe Poulsen 14. juli 2023
    Filled Star Filled Star Filled Star Filled Star Filled Star
    Rigtig venlig kundeservice og hurtig levering
Vinimondo

For at handle på Vinimondo skal du være over 18 år.